Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T

Theben

11. 8. 2012 11:16
Několik dojmů z 6. Letní školy esperanta v Nitře ...

Tak dovidenia na budúci rok v Turčianskom Svätom Martine! :-) Verím že toto mesto ako aj jeho okolitá nádherná príroda pozitívne prispeje k 7. Letnej škole esperanta v tomto meste. Netreba sa pozerať na toto podujatie spotrebným pohľadom(raňajky, obed, večera) ale vychutnávať si plným priehrštím okrem iného aj mesto Martin a okolitú prírodu, napr. Gaderská dolina. Leží v západnej časti Veľkej Fatry a predstavuje jeden zo skvostov slovenskej prírody ... Oblasť Turiec, kde sa nachádza aj mesto Martin poskytuje svojim návštevníkom neopakovateľné zážitky.

Esperanto nie je až tak mŕtvy a zbytočný jazyk ako to tu niektorí prispievatelia naznačujú. Celosvetový názor je určite opačný.

R^

0 0
možnosti
MH

miropiro

14. 8. 2012 14:22
Re: Několik dojmů z 6. Letní školy esperanta v Nitře ...

Děkuji za reakci. V Martině jsem již byl v roce 2007 na víkend, ale tehdy nebyl čas na poznávání okolí kromě hradu Sklabiňa, takže se těším na poznání dalšího regionu Slovenska.

0 0
možnosti
ZM-NR

Z mechu - nová registrace

9. 8. 2012 13:33
Zajímavá společenská akce

nicméně celé esperanto je k ničemu. Umělý jazyk, který mluví nerodilí mluvčí, tj. lidé, kteří se ho taky jen naučili. Což je lepší než těch pár výjimek, kde tu rodilí mluvčí jsou. Nejde ani o přirozený jazyk, ani se tím člověk všude nedomluví. Jistě, kdo umí angličtinu a ještě pár dalších cizích řečí, proč by se nepřiučil i tohle. Jenže člověku to darmo zabere kapacitu pro učení se nějakému skutečnému jazyku, ať jde o časové možnosti, kapacitu paměti, elán k učení atd.

0 0
možnosti
MH

miropiro

10. 8. 2012 0:03
Re: Zajímavá společenská akce

Jistě, kdo umí angličtinu a ještě pár dalších cizích řečí, proč by se

nepřiučil i tohle. Jenže člověku to darmo zabere kapacitu pro učení se

nějakému skutečnému jazyku, ať jde o časové možnosti, kapacitu paměti,

elán k učení atd.

Tak to si dovolím oponovat. Jsou lidé, které esperanto motivovalo dále učit se jazyky...a já se mezi ně taky řadím (v mém případě šlo o zbláznění do polštiny). (autor článku)

0 0
možnosti
PDC

Pierre de Croissant

9. 8. 2012 12:32
Jó esperanto

to je ten jazyk, který je po vítězství angličtiny jako univerzálního jazyka prakticky k ničemu.

0 0
možnosti
AP

Arjan Peel

9. 8. 2012 17:50
Re: Jó esperanto

Bohužel, nelze nesouhlasit... A je to jazyk s mluvnicí a slovní zásobou založenou na evropských jazycích -- to se už Arabům, Číňanům nebo Japoncům více oplatí pustit se do studia rozšířenější angličtiny jakožto přirozeného (indo)evropského jazyka :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1971x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.