Firefox - doplněk Tab Mix Plus a jeho použití

18. 07. 2015 7:30:00
Tímto článkem navazuji na předchozí článek o používání záložek a štítků v rámci prohlížeče Firefox. V tomto článku Vám představím doplněk Tab Mix Plus.

Doplněk Tab Mix Plus

Tento doplněk považuji osobně za jeden z nejzajímavějších doplňků v rámci prohlížeče Firefox. A opět připomínám, že tento doplněk není k dispozici u prohlížeče Chrome.

Asi to znáte - používáte prohlížeč Firefox a jak máte více panelů, najednou se panely začnou schovávat, respektive vidíte jen určitý počet. K ostatním panelům se musíte dopracovat posuvníkem. To není zcela pohodlné. Je pravda, že Chrome to řeší tak, že se postupně zmenšují panely až na miniaturní panely. To také není zcela pohodlné. Řešením je v případě prohlížeče Firefox doplněk Tab Mix Plus.

Jeho instalace je následující. Nejprve vyberte v menu Firefoxu "Doplňky", případně v nástrojích "Správce doplňků". Lze jej také spustit klávesovou zkratkou "Ctrl + Shift + A".

Ve výchozím stavu asi uvidíte něco podobného tomuto obrázku.

Doplněk Avast je spíše záležitost antivirusu, takže je možné, že nebudete mít žádný doplněk ve výchozím stavu. Mimochodem, povšimněte si, že adresa je "about:addons". Tuto stránku si samozřejmě můžete uložit a označit ji štítkem.

Každopádně nyní klikněte na "Získání doplňků" v menu vlevo. Následně uvidíte uvítací obrazovku s nabídkou doplňků. Firefox Vám nejspíš bude uprostřed této obrazovky nabízet přidání doplňku AdBlock Plus. Ale o něm a mých používaných doplňcích bude řeč až v následujícím článku.

Výsledek uvidíte prakticky ihned. Uvidíte tuto nabídku.

Klikněte na tlačítko "Instalovat". Doplněk se stáhne a následně Vás upozorní, že pro jeho kompletní instalaci musíte prohlížeč restartovat.

Pro jistotu se odhlašte v panelech, kde jste přihlášeni (fóra, Facebook, e-maily). Prohlížeč se restartuje a následně uvidíte tuto nabídku.

Po restartu se objeví nová stránka a hlavně dotaz na povolení obnovy relací. Dejte "Ano".

A nyní už můžete zkusit, co tento doplněk umí. Na první pohled se nic nezměnilo. Panely se nadále "roztahují".

Následně buď klikněte v "Nástrojích" (menu nahoře) na "Možnosti rozšíření Tab Mix Plus", případně ve Správci doplňků najdete doplněk v menu "Rozšíření".

I v tomto případě můžete kliknout na "Možnosti". Zobrazí se vám nové okno. Toto okno má vlastnost tu, že dokud jej nezavřete, nemůžete pracovat s jinými panely.

V rámci tohoto menu je důležitá nabídka "Vzhled". U něho si všimněte volby u věty "Je-li otevřeno velké množství panelů".

Vyberte "Víceřadá lišta panelů". Následně můžete vybrat maximální počet řádků. Výchozí počet jsou tři řádky.

Počet řádků samozřejmě můžete nastavit vyšší. Můžete také kliknout na tlačítko "Panel" a definovat si šířku panelů.

Můžete klidně nechat definované hodnoty. V takovém případě nastane to, že budete-li mít málo panelů, budou panely širší a jakmile budou již zabírat více prostoru na řádku, začnou se zmenšovat. Kolik ale budete mít celkem panelů na jednom řádku, to záleží na velikosti vašeho monitoru a také na velikosti okna Firefoxu.

V každém případě nyní bude vyšší počet panelů řešen přibližně takto.

Vidíme tedy, že kontrola otevřených panelů je nyní snadnější a jednodušší.

No není to paráda? Jistě že ano :-)

Tady by článek mohl končit, šťouralové ale jistě namítnou, že někde musí být i háček. A mají pravdu. Proto nyní uvedu i seznam nevýhod používání tohoto doplňku.

1. Doplněk ne vždy bude aktuální, občas s ním můžou být potíže. Může dojít k vydání nové verze Firefoxu, se kterou nebude doplněk kompatibilní. Ale je pravda, že v mém případě se vyskytly teprve nedávno a nakonec jsem je nějak díky diskusnímu fóru vyřešil. Takže kompatibilita by měla být víceméně v pohodě.

2. V případě nastavení vlastní šířky panelů se může stát, že některý panel nebude dočasně vidět, tzv. se schová a dokud nezavřete jiný panel či neotevřete nový panel, nebude vidět. Stejně tak se v takovém případě, kdy si nastavíte vlastní šířku, může stát, že budete vidět tři řádky lišty, ale na třetím řádku lišty žádný panel nebude.

3. Pokud budete mít opravdu hodně panelů a jejich počet převýší počet řádků, neuvidíte všechny panely a budete muset opět používat šipky pro posun. Viz následující obrázek.

4. V případě více řádků na liště se zmenšuje prostor stránky, který vidíte. V zásadě to nevadí, ale u některých stránek, u kterých autoři nepočítali s tím, že někdo může mít nápad používat víceřadou lištu panelů, nastává problém. Bohužel v tuto chvíli se mi nepodařilo najít příklad stránky, u které tento problém vzniká. Často se však jedná jen o různé dotěrné úvodní panely, které můžete zavřít. Pokud však máte více řádků, může se stát, že tlačítko k zavření takového vlezlého panelu nenajdete. V takovém případě nezbývá než přejít tlačítkem "F11" do celoobrazovkového režimu a takový panel zavřít. Anebo samozřejmě zavřít panely tak, aby byl jen jeden řádek lišty obsazen.

Závěrem

Představený doplněk Tab Mix Plus nabízí pokročilou správu používaných panelů v prohlížeči Firefox. Jeho hlavní výhoda je možnost mít panely ve více řádcích a přitom mít stále přehled o tom, jaké panely jsou otevřené. Chrome bohužel jen zmenší panely tak, že uvidíte jen ikonky panelů. Navíc jste si zřejmě všimli, že při nastavené původní šířce panelů na panelech je navíc tlačítko křížku pro zavření panelu. Takže nemusíte ani myší tento panel otevírat, můžete jej jednoduše zavřít. A pokud se ptáte na to, proč u posledního obrázku měly tři panely trochu jiný barevný podklad, tak je to dáno tím, že Firefox při spuštění načítá jen poslední panel, ostatní panely jsou v paměti, ale načtou se kompletně teprve tehdy, kdy na ně kliknete. Ale o tom, jak toto nastavit, protože to v primárním nastavení prohlížeče není určeno, už bude řeč v následujícím článku (ve kterém rovněž představím mnou používané doplňky). Přeji Vám pěkný víkend strávený pokud možno někde u vody. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | sobota 18.7.2015 7:30 | karma článku: 12.30 | přečteno: 972x

Další články blogera

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma článku: 8.06 | Přečteno: 423 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 192 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.24 | Přečteno: 330 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 560 | Diskuse
Počet článků 326 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1966

Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...