Brno-sever má konečně řádné zastupitelstvo, ale...

27. 03. 2015 9:09:00
Loni na podzim proběhly komunální volby. Ve většině případů byla zvolena nová zastupitelstva, která se mohla pustit do práce. Jiná situace však panovala v brněnské městské části Brno-sever. Mgr. Petr Hladík za KDU-ČSL podal stížnost na průběh voleb, kdy existovalo podezření, že došlo k uplácení jisté skupiny obyvatel tak, aby volili právě jednu stranu. Letos v únoru však Ústavní soud rozhodl, že volby jsou platné a volby se již opakovat nebudou. Objevila se však otázka - kdo vlastně radnici povede? Změní se situace a chystaná pětikoalice nebude? Ačkoliv se postupně začalo ukazovat, že vše zůstává tzv. při starém, rozhodl jsem se 19. března 2015 vydat na ustavující zasedání Zastupitelstva městské části Brno-sever.

A nebyl jsem sám, kdo dorazil kolem čtrnácté hodiny do klubovny MČ Brno-sever, Okružní 21. Spolu se přišli kromě politiků i další občané. Je to sice jen můj odhad, ale domnívám se, že většina těchto občanů stejně jako já volila vítězné uskupení Hnutí Sdružení občanů Lesné (dále jen Hnutí SOL). Níže několik mých dojmů.

1. Uvolnění členové Zastupitelstva

Počet dlouhodobě uvolněných členů Zastupitelstva městské části Brno-sever se oproti minulému volebnímu období zvýšil ze čtyř na šesti. Opozice argumentovala zejména tím, že se jedná o trafiku a zbytečné navyšování odměn o 2 miliony (pokud si to dobře pamatuji). Již bývalý starosta Ing. Rostislav Hakl (ČSSD) však argumentoval tím, že si to městská část může dovolit mimo jiné proto, že v minulém volebním období se objevily problémy s dopravou na ulici Seifertova kvůli parkování kamiónů (zde však mám pocit, že vše zbytečně zdržoval Odbor dopravy MMB). Nepomohl ani návrh na sloučení některých působností dohromady a tím pádem snížení počtu dlouhodobě uvolněných členů o jednoho.

Uvidíme, nová starostka prohlásila, že brzy udělá audit na radnici, takže se možná nějaké peníze ušetří. Pořád však nerozumím potřebě mít o dva členy uvolněné členy Zastupitelstva navíc.

2. Veřejnost může mluvit, ale...

Již zmíněný Mgr. Hladík za KDU-ČSL na začátku zasedení navrhl, aby součástí programu byl prostor i pro veřejnost. Věřím tomu, že by se lidé přihlásili k diskusi, ale tento návrh neprošel. Argumentováno bylo tím, že přeci veřejnost se může vyjádřit vlastně kdykoliv, pokud se představí a předloží občanský průkaz. Této možnosti však nikdo nevyužil, respektive nevyužil do bodu č. 7, po kterém jsem odešel.

3. Volba starosty

Samotná volba starosty městské části Brno-sever zařazená jako bod č. 7 v rámci programu byla rovněž zajímavá.

Kandidáti na post starosty byly dva. Bc. Barbora Maťáková za ANO 2011 a Mgr. Martin Maleček za Hnutí SOL. Oba kandidáti prošli samozřejmě menším grilováním ze strany volební komise, i tak to však nepomohlo a starostkou se stala Maťáková. Byla samozřejmě podpořena pětikoalicí stran ANO 2011 ČSSD, TOP 09, Strana zelených a Společně pro Brno-sever.

Na tomto místě je vhodné si připomenout, že vítězem voleb bylo Hnutí SOL, ovšem ostatní strany se domluvily, že raději udělají pětikoalici a Hnutí SOL vyšachují.

Osobně bych proti této taktice nic neměl, kdyby vítězem byla strana, jejíž pověst není příliš valná. To se stalo například v roce 2006, kdy volby v rámci celého Brna vyhrála ODS, ovšem nakonec skončila v opozici, protože Roman Onderka za ČSSD se dokázal domluvit se Stranou zelených a sdružením Brno 2006.

Jasně, i v tomto případě se jednalo o podraz vítěze, ovšem popularita strany ODS tehdy nebyla moc velká a byla snaha ji odstavit od korýtka.

Ovšem co udělalo Hnutí SOL špatně, to tedy nevím. Na Lesné existují občanské iniciativy již delší dobu (rozhodně déle než hnutí ANO 2011), Hnutí SOL získalo přehled o problémech i ostatních částí Brno-sever, tedy nejenom sídliště Lesná.

4. Složení finančního výboru

Poslední moje poznámka je ke složení finančního výboru, který byl rovněž zvolen. U tohoto bodu jsem již nebyl, v programu se jednalo o čtrnáctý bod a vzhledem k mým povinnostem jsem po sedmém bodě, kdy byla vyhlášena přestávka, odešel domů (ale nebyl jsem v tu chvíli sám a někteří lidé v tu chvíli odešli a nechali na místě transparent "Takto jsme nevolili" či přibližně v tomto stylu "Vnímáme dostatečně, že nás vnímáte nedostatečně").

Finanční výbor ZMČ Brno-sever se skládá z těchto lidí (čísla u některých lidí jsou součty hlasů koalice).

Předseda: Ing. Jiří Siblík TOP 09 1

Členové:
Jaroslav Dudek ANO 2
Jáchym Frank ČSSD 3
Mgr. Petr Hladík KDU-ČSL
Bc. Mojmír Jaroš ČSSD 4
Jiří Novotný ANO 2011 5
Tomáš Pavlík
JUDr. Martin Sláma A co Brno 6
Mgr. Roman Slejška KSČM

Tajemnice: Ing. Věra Doležalová

K tomuto složení mám tyto výhrady:

Ačkoliv se Hnutí SOL kuloárně dotázalo jednoho ze zástupců vzniklé koalice, proč nebyl do finančního výboru zastupitelstva zvolen žádný kandidát Hnutí SOL, přestože je obvyklé, že každý politický subjekt zde má zastoupení, dostali Hnutí SOL odpověď, že bývá zvykem, že ve finančním výboru má koalice většinu. Námitka, že jde o 5 koalici, tedy pokud by byl jeden zástupce z každého politického subjektu, má v 9 místném výboru koalice automaticky většinu, už ale asi nikoho nezajímala. (Tento komentář jsem obdržel e-mailem od Hnutí SOL).

Pokud jde o Tomáše Pavlíka, zde mi stále není jasné jeho politická příslušnost, ale to moc nevadí. Zvláštní je, že ze vzniklé pětikoalice ANO 2011 ČSSD, TOP 09, Strana zelených a Společně pro Brno-sever ve Finančním výboru ZMČ chybí zástupce strany Strany zelených, Společně pro Brno-sever naopak nechybí zástupce KSČM. A vlastně schází i zástupce ODS, ale naopak byl do Finančního výboru ZMČ připuštěn Mgr. Petr Hladík za KDU-ČSL, jakožto stranu, která s Hnutím SOL zůstává v opozici.

Je to skutečně zvláštní - stran bylo zvoleno devět, mohlo se tedy udělat tak, aby za každou stranu byl jeden zástupce a pětikoalice by přitom nadále měla převahu.

Tak jsem zvědav, jak dlouho ta pětikoalice vydrží, názorově určitě nebude zcela jednotná. Ustavující zasedání však bylo velmi zajímavé.

Použité zdroje:

USNESENÍ z ustavujícího zasedání Zastupitelstva městské části Brno - sever, které se konalo 19. března 2015 od 14 hodin v klubovně MČ Brno-sever, Okružní 21, Brno - Lesná

USNESENÍ z ustavujícího zasedání Zastupitelstva městské části Brno - sever, které se konalo 15. listopadu 2010 od 14 hodin v klubovně MČ Brno-sever, Okružní 21, Brno - Lesná

SMETANA, Jiří a Ivana SVOBODOVÁ. Převrat na radnici v Brně: ODS bude v opozici. IDNES.cz [online]. 3.11.2006 [cit. 2015-03-27]. Dostupné z: http://zpravy.idnes.cz/prevrat-na-radnici-v-brne-ods-bude-v-opozici-fkx-/domaci.aspx?c=A061103_092955_domaci_jba

Autor: Miroslav Hruška | pátek 27.3.2015 9:09 | karma článku: 15.70 | přečteno: 598x

Další články blogera

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma článku: 8.06 | Přečteno: 423 | Diskuse

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 326 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1966

Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...