Recept na zapékanku

17. 05. 2014 11:12:00
Dnešním článkem bych rád představil recept na moje oblíbené jídlo, které jsem poznal při loňské květnové návštěvě Polska. Jde o zapékanku (v polštině zapiekanku). Že nevíte, o co jde? Tak čtěte dále :-)

Zapékanka není nikterak složité jídlo, takže ho podle mne může zvládnout i začátečník :-) Ostatně, právě pro svou jednoduchost a rychlost přípravy je v Polsku tato dobrota hojně prodávána v rychlých občerstveních. Pravda, vám to zřejmě bude trvat o něco déle než v oněch rychlých občerstveních (které vám obvykle zapékanku nachystají do pěti minut a mají na výběr více druhů zapékanek), přesto doporučuji tento recept zkusit :-)

Potřebné přísady - pro tři osoby:

Tři bagety o velikosti cca 30 cm (prostě klasické středně velké bagety) - jaké koupíte, nechávám na vás, nicméně doporučuji spíše takové, které jsou širší (nejsou tedy příliš úzké).

Sýr eidam v celku - 30 %, gramáž cca 200 gramů. Můžete však použít i plátkovou variantu eidamu.

Salám - to nechávám na vás - může to být bez problém kuřecí, ale i vepřová šunka. Opět tak nějak těch 200 gramů.

Žampiony - cca 350 gramů. Pro jistotu doporučuji koupit prostě balení 500 gramů a přebytečné žampiony využít jinak :-) Pro čtyři osoby by balení 500 gramů mělo bez problémů stačit.

Jakékoliv máslo či jiný margarín, například Rama :-)

Koření oregáno nebo tomu podobné koření.

Olej na smažení na pánvi.

Zelená cibulka.

Na ozdobení doporučuji kečup, můžete ale zkusit i hořčici.

Suroviny na zapénanku
Použité bagety

Nachystané suroviny...

Nejprve vezměte žampiony a nakrájejte je na menší kousky. Dále vezměte salám a rovněž ten nakrájejte na menší kousky.

V mezičase si můžete nahřát pánev, na kterou nalejete trochu oleje na smažení.

Směs salámu a žampionů dejte smažit na pánev. Jakmile budete mít pocit, že už se žampiony a salám tak akorát osmahly, tak můžete tuto směs začít pokládat na bagety, které předtím podélně rozřízněte a namažte na ně máslo či Ramu.

Mezitím zapněte troubu a trochu ji předehřejte.

Na bagety se směsí žampiónů ještě dále položte nakrájenou zelenou cibulku, dále bagety posypejte kořením a na závěr vezměte eidam, který nakrájejte na drobné plátky a tyto plátky umístěte na bagety.

Dále záleží na tom, jak máte velkou troubu a jak velký máte pečící plech, tj. zda se vám všechny takto připravené bagety vlezou naráz.

Nachystané bagety před vložením do trouby

Nachystané bagety před vložením do trouby

Pečeme asi 8 - 12 minut, záleží samozřejmě na tom, jaký nastavíte výkon trouby, ovšem vzhledem k tomu, že jste troubu již předehřáli, tak nedoporučuji péct na maximální výkon.

Každopádně zapékanky průběžně kontrolujte a otestujte hlavně to, jak změknul sýr. Jakmile se vám bude zdát, že sýr je již dostatečně měkký, můžete zapékanky vytáhnout z trouby a podávat. Ještě předtím ale podle chuti zapékanky ozdobte podle chuti kečupem nebo hořčicí.

Dobrou chuť! -mir-

Autor: Miroslav Hruška | sobota 17.5.2014 11:12 | karma článku: 18.14 | přečteno: 2948x

Další články blogera

Miroslav Hruška

Výměna místenek u Českých drah - na co si dát pozor aneb co možná nevíte

Už je to skoro rok, co je možné koupit vnitrostátní jízdenku Českých drah a stornovat ji snadněji než dříve. Vrátit se dají jízdenky koupené jak přes e-shop ČD, tak i na pokladně. Je tu však jeden zádrhel, o kterém asi nevíte.

13.8.2018 v 8:30 | Karma článku: 9.70 | Přečteno: 955 | Diskuse

Miroslav Hruška

V Brně bude jezdit více klimatizovaných autobusů

Současné horké dny znamenají snížený komfort ve vozidlech MHD obecně. V dálkových autobusech je klimatizace běžná, vozidla MHD ve většině českých měst ji zatím spíše nemají. V Brně však klimatizovaných vozidel bude brzy více.

6.8.2018 v 8:55 | Karma článku: 6.05 | Přečteno: 240 | Diskuse

Miroslav Hruška

Makáme ... 75 % sleva na jízdném ... ale za jakou cenu?

Už je to nějaký ten týden, co se na nás z billboardů usmívá premiér Andrej Babiš a snaží se nás s roztaženýma rukama, jež rozhazují, přesvědčit kampaní, že jeho vláda maká. A důkazem je i sleva 75 % na jízdné. Má to ale pár vad.

28.6.2018 v 9:41 | Karma článku: 18.75 | Přečteno: 2296 | Diskuse

Miroslav Hruška

Prezident Zeman jmenoval podruhé Babiše premiérem a "nezklamal" ...

Tak byl Milošem Zemanem dnes podruhé v politickém životě jmenován premiérem této země Andrej Babiš. Nebyl by to ale Miloš Zeman, kdyby si opět nekopnul do médií a trochu si nerozporoval ... ostatně ...

6.6.2018 v 18:46 | Karma článku: 38.94 | Přečteno: 3014 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Martina Mičková

Kreativní výstava v Ostravě

V těchto dnech je Ostrava zaplněna kreativci nejrůznějšího věku, kteří dorazili na Výstaviště Černá Louka.

10.11.2018 v 22:53 | Karma článku: 3.60 | Přečteno: 119 | Diskuse

Jana Slaninová

Jak naložit s tvrdým hovězím nebo slepičím masem? Zavřít nebo naložit

Kdysi se mi povedlo udělat báječnou slepici na paprice. Výborná omáčka, a výbo..., ne maso tvrdé jako dub. Obdobně to bylo se svíčkovou. Babí mi řekla, že jsem trdlo. Měla jsem slepici zavřít na půl hodiny do papiňáku.

9.11.2018 v 14:40 | Karma článku: 26.64 | Přečteno: 875 | Diskuse

Jana Slaninová

Utonulci a strašlivá buchta

Ne všechno se člověku povede. Můj muž mi okomentoval strašlivý výtvor slovy "Když to zaliješ medem a dáš na to šlehačku, nikdo nebude vědět, jestli to není svíčková."

2.11.2018 v 15:30 | Karma článku: 26.82 | Přečteno: 1391 | Diskuse

Eva Hauserová

Fíkovníkové háje v Čechách? Už brzy

Na zahrádce v Praze mi pod oknem roste zcela nechráněný fíkovník. Letos na něm postupně dozrálo dobrých pět kilo slaďoučkých plodů...

30.10.2018 v 8:14 | Karma článku: 18.69 | Přečteno: 618 | Diskuse

Jana Slaninová

Žrádloblog: Vepřkoleno pečené v zelí

Páč mám manžela ochotněschopného, nakoupil mi dnes ingredience na něco odporně nedietního. Vložit něco do hrnce a něco do trouby, zvládnu. U kolenopeče nemusím stát.

26.10.2018 v 17:10 | Karma článku: 28.11 | Přečteno: 984 | Diskuse
Počet článků 310 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1809

Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji v Turistickém informačním centru města Brna, kde se starám o portál Go To Brno. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 spravuji stránku Esperanto.cz na Facebooku. V současnosti připravuji stránku Lesnický Slavín. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.

Najdete na iDNES.cz