Nové funkce portálu Kdyjedeš

1. 11. 2013 22:18:00
Dnešním článkem bych Vám, čtenářům mého blogu, rád představil zajímavé novinky na portálu Kdyjedeš. Ten totiž nově již není čistě seznamovacím portálem (což byl dříve portál www.zajizdy.cz, který už ale není v provozu) či portálem pro domluvu spolujízdy (takto funguje portál www.vlakomat.cz), ale stal se z něj velmi ambiciózní portál pro plánování cest vlakem po ČR.

Určitě tu situaci znáte - jedete vlakem z Prahy do Ostravy a potřebujete si pořídit jízdenku. Tak jednoduché to ale není: na této trase si konkurují tři dopravci a každý má jinou cenovou politiku. Takže co v takové chvíli dělat? Pokud používáte jednoho dopravce pravidelně, pak samozřejmě není v zásadě co řešit. Co když si ale chcete porovnat, se kterým dopravcem pojedete nejlevněji? Je tu možnost si postupně projít všechny tři stránky dopravců a porovnat si ceny, časové možnosti a nakonec se rozhodnout. Ovšem tento postup vyžaduje čas navíc. V takové chvíli byste patrně uvítali něco ve stylu, že zadáte který den a v kolik hodin pojedete přibližně a nějaký portál Vám nabídne cenová řešení. Že Vám to přijde odněkud povědomé? Jistě, protože takto fungují portály na vyhledávání letenek, například www.letenky.cz.

A právě na tomto principu funguje nově i portál Kdyjedeš. Otevřete-li si stránku www.kj.cz, vidíte, že i nadále můžete hledat spojení na jiné trasy. Tato funkce mi ale v době psaní tohoto textu příliš nefungovala, jistější to bylo na původní adrese www.kdyjedes.cz. Ovšem hlavní novinkou je možnost srovnání ceny více než 200 vlakových spojů mezi Prahou a Ostravou. Po otevření adresy https://www.kj.cz/spoje-praha-ostrava uvidíte nejbližší možnosti cesty z Prahy do Ostravy, respektive po prohození šipkou na trasu z Ostravy do Prahy. V době psaní textu jsem viděl samozřejmě již jen tuto možnost:

Poslední večerní spojení z Prahy do Ostravy vlakem R 443

Šipka směřující ven ze čtverečku znamená, že po kliknutí na odkaz Koupit bude návštěvník přesměrován na eShop Českých drah, kde bude potřeba zadat zbývající náležitosti. Pokud máte In-kartu, bude Vás cesta samozřejmě stát méně, protože nalezená cena je pro Akční jízdenku v základní variantě, nikoliv cena Akční jízdenky se zákaznickou slevou.

Zajímavější už je situace ve chvíli, kdy kliknete na "Následující den". To už se spojení pochopitelně nabízí více a je patrné, že pokud člověk nespěchá ráno po sedmé hodině z Prahy do Ostravy, tak se zřejmě vyplatí cesta se společností RegioJet než Pendolinem. Ovšem je třeba samozřejmě pamatovat na to, že obě tlačítka "Koupit" směřují na stránky dopravců, kde lze ceny ještě drobně upravit. Částka 239 Kč u RegioJetu je samozřejmě nejnižší částka, na kterou se lze dostat v dané chvíli. Což znamená jízdu v kupé pro šest lidí. Ale v době psaní článku už bylo volné pouze jedno místo, takže se může stát, že pokud si nákup rozmyslíte, tak za chvíli už místo bude obsazeno a nejnižší cena bude 295 Kč za oddíl Relax. Jenže, i tak je tu problém - portál Kdyjedeš nezohledňuje to, že můžete mít žákovskou slevu či slevu na ISIC, takže navržená cena portálu je v takových případech vyšší.

A pochopitelně - i v případě jízdy Pendolinem lze cenu modifikovat díky vlastnictví In-karty.

Dále portál Kdyjedeš nabízí filtrování dopravce, pokud Vás tedy zajímá srovnání jízdenek "žluté armády" a "černé tramvaje", žádný problém. Zde malá poznámka: u Českých drah se ve výsledcích nezobrazují volná místa, ta jsou zobrazena pouze u RegioJetu a LEO Expressu.

Dalšími zajímavými volbami je volba období na 7 dnů - následně se Vám zobrazí tabulka veškerých spojení na 7 dnů a výsledky si můžete třídit podle ceny, doby jízdy a také samozřejmě podle času odjezdu. V posledním jmenovaném případě pak dostanete poměrně zajímavou tabulku:

Ukázka spojení na celý týden

Jak je z obrázku patrné, lze si takto pohodlně porovnat, v které hodiny a v které dny jezdí spoje tří konkurenčních dopravců. Pochopitelně, cena se může pro jednotlivé dny lišit, ač je spojení ve stejný čas (a tedy i počet volných míst). To je samozřejmě dáno politikou "kup dříve, pojedeš levněji".

Zajímavostí však je, že u spojů dopravce LEO Express se objevuje ikonka nákupního vozíčku, nikoliv šipka směřující ven ze čtverečku. Jak je to možné? Je to dáno tím, že portál Kdyjedeš je obchodním partnerem dopravce LEO Express a.s.

Proto Vás tedy po kliknutí na vozíček stránka nepřesměruje na stránky dopravce, ale nabídne Vám přímo koupi jízdenky na Vámi vybraný spoj. Pochopitelně i zde si můžete měnit parametry, pokud tedy vlastníte zákaznickou kartu, tak bude cena ještě nižší.

Pěkné, užitečné, ale...

Výhodnější by však bylo, pokud by bylo možné zadat parametry typu nárok na slevu (In-karta se slevou 25 %, 50 % či 100 %, s:)mileCard, kreditová jízdenka Student Agency, sleva pro důchodce či žáky) ještě před samotným výběrem spojení. V takovém případě by ale musela být asi větší spolupráce s Českými dráhami a RegioJetem, tj. bylo by dobré do stránky integrovat i elektronické obchody těchto dvou dopravců, protože jinak by asi nemělo moc smysl zadat si parametry na slevu, které by bral v úvahu pouze dopravce LEO Express.

Dále by byla dobrá také možnost zvolit si spojení v delším časovém horizontu, nikoliv na nejbližších 7 dnů, protože i v delším časovém období se ceny mohou lišit, zejména u spojů ve špičce a mimo špičku (a navíc u Českých drah jsou někdy Včasné jízdenky Česko vyprodány na určité dny dávno dopředu).

Závěrečné zhodnocení

I přesto však hodnotím tento portál jako velmi nadějný projekt, který může být velmi užitečným pomocníkem pro každého, kdo jezdí mezi Prahou a Ostravou a věřme, že již brzy půjde hledat a porovnávat ceny i na kratší vzdálenosti, například z Prahy do Olomouce či z Pardubic do Ostravy. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | pátek 1.11.2013 22:18 | karma článku: 5.68 | přečteno: 374x

Další články blogera

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma článku: 8.06 | Přečteno: 423 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 207 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.52 | Přečteno: 353 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 99 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.72 | Přečteno: 564 | Diskuse
Počet článků 326 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1966

Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...