Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva tipy na cesty vlakem do Rakouska

V dnešním článku bych Vám rád doporučil dva tipy na cestování vlakem do Rakouska. První se týká cest na letiště ve Vídni a druhý pak možnosti poměrně levně cestovat začátkem roku 2014 do Rakouska na jeden den.

Jak ušetřit při cestě na letiště ve Vídni?

Než začnu vysvětlovat detaily, musím upozornit na podstatné omezení této možnosti - je využitelná pouze tehdy, když vaše cesta do Vídně, let někam a zpět a cesta zpět proběhne během čtyř dnů. Pokud se do Vídně vrátíte až pátý den, bohužel nelze této nabídky využít. I tak se ale může tato nabídka někomu hodit, zvlášť v momentě, kdy letíte do určité destinace jen na víkend.

O co tedy jde? České dráhy nabízejí ve spolupráci s Rakouskými dráhami cenově výhodné cestování z Brna do Vídně jízdenku Wien Spezial. Tuto jízdenku Vám možná i někdy pokladní nabídly, když jste cestovali do Vídně na výlet. Víte však, že tuto nabídku lze využít i pro cestu na letiště? Zní to možná zvláštně, ale je tomu tak, jízdenka Wien Spezial totiž může být vystavena do těchto stanic: Wien Meidling, Wien Praterstern, Wien Westbahnhof a Flughafen Wien. A právě ona poslední zmíněná stanice je stanicí vlakovou přímo na letišti Schwechat ve Vídni.

A kolik že stojí taková jízdenka? Z Břeclavi na vídeňské letiště stojí tato nabídka 314 Kč (ovšem cena se může lišit podle kurzu eura a koruny), z Brna pak 472 Kč. Pěkná cena, nicméně je třeba počítat s jedním omezením. Kromě časové platnosti jízdenky na 4 dny je třeba mít platnou In-kartu se slevou "Rail plus". Takže pokud In-kartu nemáte, respektive máte In-kartu bez slev "Rail plus" (to zda tuto slevu máte či nemáte, poznáte jednoduše tak, že máte na In-kartě nápis RAIL PLUS), bohužel se Vám nabídka Wien Spezial nevyplatí, protože ač existuje i varianta této jízdenky pro cestující bez In-karty se slevou "Rail plus", tak tato varianta je bohužel více než dvojnásobně dražší.

A jaké jsou možnosti cestování na vídeňské letiště s touto nabídkou? Samozřejmě je nutno počítat s tím, že na rozdíl od přímých autobusů společnosti Student Agency a Tourbus budete ve Vídni přestupovat a ve vlaku nedostanete žádný bezplatný servis v podobě kávy (případně čaje či čokolády) a novin, díky pravidelným spojům z Prahy / Brna do Vídně je ale možno na vídeňské letiště cestovat prakticky celý den. Samozřejmě, v případě cesty z Prahy je nutno jízdné tzv. rozdělit, tj. na úsek Praha - Brno pořídit Včasnou jízdenku Česko a teprve z Brna pořídit jízdenku Wien Spezial.

Jak tedy cestovat?

Pokud si odmyslíme cestu nočním vlakem EN 477 Metropol (na který bych v případě cesty do Vídně nespoléhal, protože v Břeclavi se čeká na noční vlak od Polska a pokud má zpoždění, tak samozřejmě se koná odjezd do Vídně taktéž později), tak první cesta na letiště může být z Prahy následující:

Z pražského hlavního nádraží v 4:39 vlakem EC 71 Gustav Mahler, příjezd na Wien Meidling v 9:24. Dále přestup na linku vídeňského S-bahnu směr Wien - Floridsdorf, odjezd v 9:32. Touto linkou přijedete v 9:42 na stanici Wien Rennweg a v 9:48 pokračujete S-bahnem směr Flughafem Wien. Příjezd v 10:11. Ale pozor: toto spojení nelze využít v neděli, neboť v neděli vlak EC 71 jede taktéž, ale jen v úseku Brno - Vídeň.

Úplně stejně lze takto cestovat z Prahy i v 6:39 vlakem EC 73 Smetana, příjezd na letiště je v 12:11. Rovněž v 8:39 to není problém, příjezd je poté v 14:11. Lze cestovat i v 9:39 vlakem EC 277, v Břeclavi ale nutno přestoupit na vlak EC 103 Polonia. Poslední spoj z Prahy do Vídně s nutností dvou přestupů je potom v 15:39, příjezd je v 21:11. Úplně posledním EC vlakem z Prahy lze cestovat samozřejmě taktéž a sice EC 79 v 18:39 z Prahy, kdy ale ve Vídni přestoupíte na stanici Wien Floridsdorf na linku S-bahnu směr letiště (takže odpadá jeden přestup navíc).

Pokud se stane, že do Vídně přijedete se zpožděním, nevěště hlavu. Na letiště se dostanete ze stanice Wien Meidling s přestupem na již zmiňované stanici Wien Rennweg každou půl hodinu a cestá trvá 39, respektive 43 minut.

Pokud jde o cestování zpět z Vídně do Prahy, respektive do Brna, i zde platí, že je nutno nejprve jet vlakem z letiště na Wien Rennweg, dále S-bahnem na Wien Meidling, kde přestoupíte na vlak EC do České republiky.

Ale...

Samozřejmě, připouštím i určité nevýhody tohoto vlakového cestování a ty jsou:

1. Dvakrát přestup ve Vídni, což může být s kufry otrava.

2. Riziko zpoždění vlaku (ale to je stejně dobře i při cestě autobusem, takže doporučuji cestovat s předstihem).

3. O něco delší cesta než při jízdě se Student Agency (cestá trvá autobusem 5 hodin a 15 minut, vlakem to je na 5 hodin a 32 minut).

4. Platnost jízdenky Wien Spezial pouze 4 dny.

Pokud ale cestujte nalehko a svůj výlet z vídeňského letiště pojímáte jako víkendový a tedy na maximálně 4 dny, je toto cestování docela zajímavou alternativou. Pokud totiž máte In-kartu a jedete z Prahy, vyjde vás cesta v optimálním případě na 772 Kč (dvakrát 150 Kč za Včasnou jízdenku z Prahy do Brna se slevou pro majitele In-karet plus cena jízdenky Wien Spezial z Brna do Vídně 472 Kč). Cesta autobusem společnosti Student Agency vyjde na 990 Kč (zpáteční jízdenka z Prahy na letiště ve Vídni).

V případě Brna je situace následující: Wien Spezial s In-kartou a slevou Rail plus stojí 472 Kč, Student Agency stojí bez slev pro mládež a studenty 620 Kč.

Samozřejmě, kdo bydlí v okolí Břeclavi, může dojet do Břeclavi na nádraží a cestovat do Vídně taktéž - jízdenka Wien Spezial se prodává také ze stanice Břeclav (další jiné stanice kromě Břeclavi a Brna nejsou možné), s In-kartou tato nabídka pak stojí jen 314 Kč. Takže pokud nemůžete využít autobusu Student Agency, protože bydlíte v okolí Břeclavi, můžete zvážit tuto nabídku.

Dvoudenní výlet do Rakouska s noclehem v hotelu za skvělou cenu

Druhým tipem je nabídka supermarketu MPREIS ve spolupráci s Railtours. V rámci této nabídky můžete z kteréhokoliv místa cestovat do jednoho z těchto měst: Vídeň, Štýrský Hradec, Solnohrad, Klagenfurt, St. Pölten a Linec. Jízdenka je zpáteční a navíc je v ceně zahrnut i nocleh ve čtyřhvězdičkovém hotelu (ve dvou či troulůžkovém pokoji) i se snídaní.

Využití této nabídky je možné pouze ve dnech od 7. ledna 2014 do 7. února 2014 a cestovat můžete skutečně z kteréhokoliv místa, tedy i z Laa an der Thaya nedaleko českorakouských hranic. Ovšem i zde platí jedna podmínka: nabídka je limitovaná a v lednu už tedy nemusí být k dispozici.

Platbu lze zařídit pomocí převodu nebo zasláním údajů z kreditní karty. To ale uděláte až tehdy, kdy je vám rezervace potvrzena. Po zaplacení Vám pak pošlou jízdenku i rezervaci do hotelu.

Více informací v němčině o této nabídce včetně odkazu na rezervaci hledejte na stránkách supermarketu MPREIS. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | sobota 19.10.2013 17:45 | karma článku: 13,03 | přečteno: 5916x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 810x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 459x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1971x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.