Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L44u97d11ě17k 21T63o10n11d26r

29. 10. 2019 17:13

Odkaz Rychlých šípů pro dnešní dobu je dvojí:

1. ten "viditelný" = dobrodružný tajuplný příběh s naprosto originálním námětem

2. ten "skrytý" = vzorový svět přátelství, kamarádství, čestnosti, fair play, vzájemné pomoci a ohleduplnosti o kterém každý z nás snil. Který by každý z nás v hlouby duše sám rád zažil.

1 0
možnosti

Domnívám se, že ti česky mluvící uprchlíci byli nejspíš čeští obyvatelé Sudet, vyhnaní z domovů po záboru pohraničí Německem.

A už když jsem četl RŠ poprvé, jako kluk, tak jsme se s kamarády shodli, že s Mirkem Dušínem bychom asi nekamarádili, i pro nevinné dětské duše byl až nechutně dokonalý.

0 0
možnosti

V době kdy jsou populární příběhy z fantastických světu, jsou takové věci jako absence internetu a retro Praha v pohodě. Spis může dělat problémy určitá papirovost postav, absence jejich zázemí a východisek a především chytlavá témata byla jiná dnes a tehdy.

0 0
možnosti

Ano, těch rozporů s dnešní dobou je víc - pokud vůbec pomineme digitální věk. Asi úsměvně působí Foglarovo brojení proti plytké zábavě v podobě návštěv biografů, které vysloveně znevažuje. Zapřísáhlý boj proti kouření má reálný podklad, protože prý kvůli tomu zemřel jeho bratr - v dnešní době by byl Foglar vynášen do nebes. Ovšem asi by narazil v případě akcí Vency Podfukáře, ten by se dnes uplatnil jako majitel bazaru nebo nějaké zásilkové společnosti.

Zvláštní na Foglarově pojetí Rychlých šípů je způsob jejich existence. Občas to vypadá, že musely zastavit čas, aby vůbec členové klubu všechno stihli. Také je zřejmá značná absence rodinného života - je otázkou, nakolik by rodiče tolerovali courání po nocích a ještě v oblasti, která byla v nejmenovaném městě označena za krajně nebezpečnou. Dnes už by možná podobný případ řešila sociálka ;-D. A to nemluvíme o několika případech svévolného poškození soukromého majetku a neoprávněné vniknutí do podobných prostor - Foglar to většinou řeší vysvětlením, že se jedná o zchátralé objekty, ale i tak...

Proto zůstává ta nejcennější deviza - umně vypracovaná zápletka, nezbytná dávka tajemných zákoutí a záhad a jasně dané vlastnosti klubové pětice. Rychlé šípy dnes samozřejmě budou působit archaicky, ale jejich odkaz a život zůstane a přežije. Tím spíš, že na rozdíl od předchozích generací ty současné je budou jen hltat, k napodobení už většina z nich bude až příliš svázaná se sociálními sítěmi a - leností.

0 0
možnosti
Foto

R67o72m78a62n 22K20o53z80e97l

28. 10. 2019 22:11

V knize Dobrodružství v temných uličkách vedoucí Rychlých šípů zahajuje 743.schůzku, tak počítejme :-) podle mne v těch Stínadlech nešlo o courání po nocích, maximálně se vraceli domů v 20 hodin, což je v pořádku vzhledem k jejich věku, když jim jednou hrozilo, že tam přes noc zůstanou, tak to vypadalo na pořádný průšvih. Mne ještě zaujalo, i v mnohých dalších foglarovkách, jak často rodiče chlapcům zakazují i slušné záliby, protože je prý odtahují od učení.

0 0
možnosti
  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1971x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.