V Brně bude jezdit více klimatizovaných autobusů

6. 08. 2018 8:55:01
Současné horké dny znamenají snížený komfort ve vozidlech MHD obecně. V dálkových autobusech je klimatizace běžná, vozidla MHD ve většině českých měst ji zatím spíše nemají. V Brně však klimatizovaných vozidel bude brzy více.

V letech 2014 až 2015 Dopravní podnik města Brna, a.s. pořídil celkem 100 vozů s pohonem na CNG. Prvních dvanáct vozů bylo pořízeno ještě za plnou cenu, dalších 88 vozů už s dotací z Operačního programu Životní prostředí. Celkem se pořídilo s dotací 32 autobusů SOR NBG 12 a 56 autobusů Iveco Urbanway 12M CNG. Už tehdy v létě 2015 panovalo období vedra, které logicky vedlo k otázkám směrem k Dopravnímu podniku, proč tyto vozy nepořídil s klimatizací, zvláště ve chvíli, kdy na ně získal dotaci.

Časy se však mění a tak v loňském a letošním roce však do Brna dorazilo 16 vozů SOR NBG 12 (s číselným označením 7100 a výše, takže při používání aplikace na sledování provozu MHD lze snadno zjistit, jestli je vůz SOR klimatizovaný či nikoliv, protože série z let 2014 a 2015 má označení 7000 a výše) a 44 kloubových vozů Iveco Urbanway 18M CNG. Tyto autobusy jsou již vybaveny klimatizací prostoru pro cestující.

Na tuto novinku navazuje nyní Dopravní podnik města Brna, a.s. instalací klimatizací do dalších autobusů, konkrétně do již pořízených 55 autobusů Iveco Urbanway 12M (jeden z 56 vozů už klimatizaci dostal v rámci testování v červnu 2017). O tomto záměru informoval poprvé ve svém článku na webu Československý dopravák.

A v současnosti tak skutečně dochází k montáži klimatizačních jednotek Eberspächer Sütrak (které jsou již použity u autobusů Iveco Urbanway 18M CNG) do těchto autobusů. K datu psaní tohoto článku bylo podle evidence BMHD.cz klimatizací již vybaveno celkem 6 autobusů.

Celkem tak bude v Brně jezdit po této úpravě o 55 klimatizovaných autobusů více. 32 autobusů SOR NBG 12 (které byly pořízeny v letech 2014 - 2015) tímto vylepšením však pravděpodobně neprojde. Důvodem je konstrukční řešení, které v případě autobusů SOR NBG 12 bohužel dodatečné domontování téměř znemožňuje. Zatímco u autobusů Iveco Urbanway 12M CNG a Iveco Urbanway 18 M CNG fouká na cestující klimatizace chladnější vzduch pomocí velké chladící jednotky, autobusy SOR NBG 12 mají jednotlivé průduchy klimatizace kousek nad okny. Toto řešení tak bohužel znemožňuje kvůli vysokým nákladům prakticky instalaci klimatizací nejenom do prvních 32 vozů SOR NBG 12, ale i do trolejbusů Škoda 31Tr SOR, protože konstrukci těchto trolejbusů dodal SOR a i tyto trolejbusy byly pořízeny bez klimatizace. Klimatizační jednotky by musely být do vozů SOR instalovány rovnou při výrobě.

Dopravní podnik města Brna, a.s. tak i přes tyto jisté obtíže plní slib, že při dalších nákupu vozidel už budou pořízena vozidla jen s klimatizací. Ostatně v tomto roce Dopravní podnik města Brna, a.s. pořídil již pět parciálních trolejbusů 26TR a ještě by jich 5 mělo přijít. I tyto nové vozy s možností jízdy mimo trolejbusové vedení mají klimatizaci. Ta je součástí výbavy i nových minibusů Dekstra LF 38.

V souvislosti s provozem klimatizace ve vozidlech byly také v těchto dnech konečně nalepeny samolepky informující o tom, že vůz je klimatizovaný a během provozu klimatizace nemají cestující otevírat okna. Je sice zvláštní, že tyto samolepky se ve vozech objevily až nyní a to přitom jsou kloubové autobusy Iveco Urbanway 18 M CNG v provozu v Brně už od podzimu 2017. Klimatizované autobusy SOR NBG 12 pak od dubna. Ale tak co už, klimatizace je tak jako tak správný krok ke zvýšení atraktivitě MHD, což je jeden z kroků pro zvýšení atraktivity veřejné dopravy obecně (tento krok jsem zmiňoval i ve svém předchozím článku ohledně plánu na slevu 75 % ve vlacích a autobusech).. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | pondělí 6.8.2018 8:55 | karma článku: 8.95 | přečteno: 390x

Další články blogera

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma článku: 8.06 | Přečteno: 421 | Diskuse

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 326 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1966

Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...