FlixBus a jeho expanze po České republice aneb divoký zelený kapitalismus v praxi

17. 09. 2017 11:47:00
Už přibližně měsíc se ve světě autobusové dopravy v České republice odehrává konkurenční boj mezi FlixBusem a RegioJetem. Na první pohled by se zdálo, že konkurence je vítaná, ale jak jsem zjistil, FlixBus nehraje podle zákona ...

O zeleném dopravci z Německa jsem věděl už delší dobu, ale až do letošního srpna mne příliš nezajímal. Tehdy se spustila konkurenční válka mezi "zelenými" a "žlutými". Najednou jsem si mohl přečíst na oblíbeném letenkovém portálu Cestujlevne.com tip na akci na super levné jízdenky na území České republiky. A vzápětí začaly vznikat články, ve kterých byli oba dopravci porovnáváni. RegioJet samozřejmě nemohl zůstat bez reakce a jak už asi víte, přišel brzy s možností změnit rezervaci až 15 minut před odjezdem, respektive ohlásil, že zvýší prostor na nohy ve svých autobusech. A částečně snížil jízdné.

FlixBus v mezičase čelí kritice cestujících za zpoždění autobusů a špatnou komunikaci na zákaznické lince.

Do jaké míry je toto realitou, nemohu posoudit. Autobusem jezdím hlavně tehdy, když není k dispozici rozumná vlaková alternativa. Trasa Brno - Praha mezi to samozřejmě nepatří, autobusem jsem na této trase jel naposledy někdy v roce 2010.

Co však mohu posoudit, je cenová politika FlixBusu, která je v rozporu s českým zákonem, tedy českou legislativou.

Zákon č. 329/2011 Sb. v paragrafu 36 jasně uvádí následující:

(2) Osoba, která je držitelem průkazu ZTP, má nárok na

a) výhody uvedené v odstavci 1,

b) bezplatnou dopravu pravidelnými spoji místní veřejné hromadné dopravy osob (tramvajemi, trolejbusy, autobusy, metrem),

c) slevu 75 % jízdného ve druhé vozové třídě osobního vlaku a rychlíku ve vnitrostátní přepravě a slevu 75 % v pravidelných vnitrostátních spojích autobusové dopravy.

(3) Osoba, která je držitelem průkazu ZTP/P, má nárok na

a) výhody uvedené v odstavcích 1 a 2,

b) bezplatnou dopravu průvodce veřejnými hromadnými dopravními prostředky v pravidelné vnitrostátní osobní hromadné dopravě,

c) bezplatnou dopravu vodicího psa, je-li úplně nebo prakticky nevidomá, pokud ji nedoprovází průvodce.

Zdroj: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-329

A zde nastává kámen úrazu. Chcete-li nyní cestovat s FlixBusem a jste ZTP nebo ZTP/P, máte smůlu. Komunikací po Facebooku s FlixBusem jsem zjistil následující:

... velice se omlouváme,prozatím ještě sleva pro ZTP není naprogramovaná do našeho rezervačního systému. IT oddělení na tom pracuje a během několika dnů by měla být sleva přístupná v našem rezervačním systému. A to přesně v nabídce: Cestující.

Nedalo mi to a upozornil jsem paní, která se mnou komunikovala na Facebooku, že toto ukládá zákon. A stejně tak to je se žákovským jízdným.

Na to už přišla jen trapná výmluva:

Bohužel FlixBus v německu nevěděl o našem zákonu, tudíž jsme ho na to upozornili. Pokusili jsme se vymyslet jak už teď poskytnout slevu ale náš systém to neumožňuje. Tudíž musíme čekat na přeprogramování od IT oddělení, které by mělo být během několika dnů hotové.

Ano, čtete správně. FlixBus začal podle této komunikace podnikat v České republice v rozporu s platnou českou legislativou.

A nejsem první, kdo si toho všiml. Na sociální síti Facebook je diskuse pod příspěvkem z 13. září o snížení cen.

Všimněte si, že FlixBus už raději na dotaz nereagoval.

Problém s poskytováním slevy má přitom FlixBus již zřejmě delší dobu, neboť už loni se vedla na Facebooku diskuse. Z ní vyplynulo, že pro získání slevy je třeba poslat fotokopii průkazu a následě obdržíte poukaz na slevu 50 %. Což ale není sleva 75 %!

FlixBus tedy v současnosti nepodniká v souladu s platnou českou legislativou. Výmluva, že o tom v Německu nevěděli, mne nezajímá. Jestliže někdo chce podnikat v cizí zemi, je jeho povinností si nastudovat zákony. A v tomto případě nejde jen o slevu pro ZTP a ZTP/P, ale i o žákovské jízdné, které si v rezervačním systému ale mohu vybrat. To aktuálně lze získat při výběru cestujících, jak ukazuje snímek obrazovky. Avšak slevu na ZTP si vybrat nemůžete.

Celou situaci jsem konzultoval telefonicky s ředitelem legislativního odboru JUDr. Janem Hutařem a následně i předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením České republiky, z.s Mgr. Václavem Krásou. Oba mi do telefonu potvrdili, že neznalost zákona neomlouvá a FlixBus jednoznačně porušuje zákon. Bylo vyjádřeno i pochybení nad průběhem licenčního řízení.

Jak už jsem tedy napsal v úvodu, konkurence je jistě vítaná, ale je špatně, když se nehraje podle pravidel. Někdo by měl rychle jednat. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | neděle 17.9.2017 11:47 | karma článku: 30.06 | přečteno: 2397x

Další články blogera

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma článku: 8.06 | Přečteno: 423 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 326 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1966

Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...