Miroslav Hruška

Marťané mají právo na azyl (sci-fi rozhovor)

25. 10. 2015 8:49:00
Povědomí o Marťanech je v České republice je velice nízké. Navzdory veškeré osvětě a vzdělávání tu panuje doslova marťanofobie. A tak i ten nejpřátelštější návštěvník z Marsu je považován za cosi, co sem do Evropy nepatří...

Píše se rok 2110. Evropa zažívá nečekaný příchod Marťanů z Marsu, kde před 10 lety vypukla dlouhá válka mezi lidmi a Marťany. Lidem na Zemi se však tato migrační vlna nelíbí a organizují již i protimarťanské demonstrace. Jsou však i lidé, kteří tvrdí, že Marťané jsou naprosto přátelští a ta hrstka, co si přivezla i zbraně, půjde zkrotit a převychovat.

Přinášíme našim čtenářům rozhovor s panem Aštarem Mrázkem, jedním z mála českých expertů na problematiku Marťanů a vůbec uprchlíků z kosmu. Jeho prapradědeček už totiž kdysi zažil kontakt s uprchlíky z kosmu, takže jsme jej vyhledali a požádali o vyjádření k současné situaci. Dopředu předesíláme, že pan Aštar Mrázek je horlivým obhájcem udělení azylu Marťanům...

Dobrý den, pane Mrázku, jak hodnotíte současný stav v České republice? Naprostá většina obyvatel České republiky doposud neměla osobní zkušenost s Marťany, teď to však vypadá, že si na ně budeme muset zvykat...

Krásný den i Vám, pane redaktore. Z mého pohledu a rozhovorů s Marťany musím konstatovat, že podmínky pro přijetí Marťanů na území České republiky jsou ideální, zejména se jim zalíbilo Brno. A jsem přesvědčen, že ...

Moment, pardon, to už jsme si všimli, ale my v redakci a s námi mnoho dalších občanů České republiky netuší, proč ta láska k Brnu. Můžete to zdůvodnit? A rád bych Vás upozornil, že většina obyvatel České republiky (a Evropy také) není na takové návštěvníky moc zvědavá. O nadšení se nedá mluvit snad už vůbec, někteří dokonce pořádají demonstrace...

Vy jste mne nenechal domluvit, pane redaktore. Já osobně jsem přesvědčen o tom, že Marťané budou pro Evropu přínosem. Můj prapradědeček s nimi sice měl také tehdy problémy a právě proto volal na poradnu pro uprchlíky, ale jak jste si jistě mohl nastudovat, byli to Marťané značně nevyvinutí a brzy stejně tak jako tak zemřeli. Vlastně jsem nesmírně nadšený z toho, že vůbec dokázali doletět. To přeci víte, pane redaktore! Už i proto se přimlouvám za to, aby Marťanům byl udělen azyl.

No, to máte pravdu, ale tihle Marťané, kteří teď začali osidlovat Brno a další města, vypadají podstatně nebezpečněji.

Tak tomu rozhodně není. Kontaktoval jsem již pana Aštara Iljiče Bendu, což je, jak jistě víte, prapradědeček pana Ivo Aštara Bendy. Oba jsme se shodli, že dokážeme s těmi Marťany komunikovat, zvládnout je a překonat tak první nástrahy. Jejich radost z toho, že jsou konečně v Brně a vůbec tady na Zemi, je obrovská. Je to pro ně nesmírná úleva. Uvědomte si, že ten konflikt, co se tam na Marsu děje, je pro ně hodně nepříjemný. A taky ten let z Marsu sem. Dnes je ve vesmíru mnohem větší bordel, spousta družic, různých raket a tak dále...

Musíme být trpěliví. Je to náročná situace, já vím. Evropa se z toho může přeci nádherně obohatit po stránce kulturní. Ale základem je udělení azylu. Potom se jistě ti, podle vás, nepřátelští Marťani, uklidní a skončí i ty demonstrace.

To obohacení je vidět již teď. Na náměstí Svobody v Brně okupují místo bezdomovců všechny lavičky, zabírají místa důchodcům, každý den čekají na kuličku z orloje, z kašny si udělali koupaliště a navíc poničili morový sloup...To je velmi významné kulturní obohacení...

Naopak, pane redaktore. Uvědomte si, že se splnilo poselství pana Iva Bendy. Když uviděl, jak dopadla rekonstrukce náměstí Svobody v roce 2006, hned mu bylo jasné - tohle je ideální přistávací plocha pro Vesmírné lidi, tedy vlastně pro Marťany. A když k tomu v roce 2010 přidal pan Onderka ten orloj, jasný symbol rakety byl na světě. Teď, v roce 2110, se tedy splnilo poselství. A právě proto Marťanům ten azyl udělen být musí.

A s tím morovým sloupem je to jen nešťastná náhoda. Mluvil jsem s nimi a slíbili mně i panu Bendovi a panu Aštaru Onderkovi, tedy prapravnukovi pana primátora Romana Onderky, že ten sloup opraví a postaví nám super moderní nový pomník. Ale právě proto musí také dostat azyl. Jinak nedojde ke kulturnímu obohacení.

K náměstí Svobody v Brně se ještě dostaneme jednou. Teď ale mám problém s tím poselstvím o tom, že nás navštíví lidé z vesmíru. Ale jací lidé? Vždyť tito vesmírní uprchlíci sem přicházejí se svými zbraněmi, trvají na tom, že do jejich lodí nesmí nikdo vstoupit. To vám přijde normální, pane Mrázku? Neříkal náhodou pan Benda, že Vesmírní lidé nás milují a pomáhají nám. Tohle je poněkud v rozporu.

Vše je otázkou vzájemné tolerance a překonání počátečního strachu. Je třeba, abychom byli trpěliví, musíme pokračovat ve výuce základů marťanské řeči. A třeba pak přistoupí na to, že se naučí esperanto, které v Evropě používá jako hlavní komunikační jazyk naprostá většina Evropanů. Věřím, že když se do toho pustíme, tak přestanou být tak nevraživí. Koneckonců, sám jste si všiml, že některé děti jim již pomáhají v prvotním kontaktu, neboť si hrají s marťanskými dětmi. A studenti, byť ještě nerozumí jejich řeči, studují alespoň opatrně jejich kulturní zvyky. A příznivci Jediismu jsou také docela nadšení...

Jediisty i děti nechme stranou. Povězte nám tedy, prosím, o kulturních zvycích Marťanů, pane Mrázku. Ať se poučíme a třeba změníme názor.

Pane redaktore, naprostá většina Marťanů jsou mírumilovní obyvatelé. Nezapomeňte na to, že když v roce 2040 začaly první mise na Mars, tak potom nechali pana Marka Watneyho (a vlastně i předchozí mise Ares), zcela v klidu na pospas jeho osudu. Ano, nepomohli mu tehdy, to je fakt. Ale rozhodně by na něj neútočili, protože měli k němu úctu. Takže jistě chápete, že Marťané jsou přátelský národ. Ano, jsou mezi nimi i takoví, kteří se domnívají, že zbraně patří k jejich životu každý den. Naprostá většina Marťanů je ale mírumilovná a ty zbylé jedince zvládneme. I pan Benda to přeci hlásal, že nás milují a pomáhají nám. Jsem přesvědčen, že pro Evropu i Českou republiku, budou Marťané obohacením. Lékařská věda se dozví mnoho nového, třeba o jejich schopnosti stát se průhlednými či létat ve vzduchu tak snadno. A to nemluvím o potenciálu mít tři oči...

Ale to bude patrně vyžadovat i pokusy na zvířatech a možná i na lidech a ty jsou přeci zakázány. Navíc většina Evropanů jsou nyní vegani. Ale Marťané ukazují, že jí maso. Z vás budou mít ochránci zvířat radost!

Já to chápu, nemusí se to každému líbit, ale je třeba si opět uvědomit, že něco na tom masu (lidském, ale to si nechte pro sebe, pane redaktore, jo?) bude, prostě jim chutná. Ale opět, dělá to jen omezené množsví těch Marťanů. Kromě toho, Marťané jsou inteligentní bytosti, jinak by nemířili do zemí, které se nepodílejí na konfliktu na Marsu a mohou v nich tedy najít azyl. Což je i Česká republika.

No to si teda nenechám pro sebe. Naopak, mám obavy ještě větší. Můžete nás raději uklidnit?

Že jste to vy, pane redaktore, tak ano. Dokonce mám návrh. Jako potrava by mohli posloužit ti nejhorší vězňové. A když dostanou najíst, tak nebudou používat zbraně. To se pokouším vyjednat. Snad to zvládnu.

A také se snažím vyjednat společně s panem Bendou to, že by mohli ti, jak se mi snažíte podsunout, agresivní Marťané, dělat strážce pořádku ve věznicích. Kdo by dělal problémy ve vězení, tak by prostě byl sněden. Zatím se zdá, že občasná konzumace lidí by těm, jak vy říkáte, agresivním Marťanům postačovala. A jsem přesvědčen, že důslednou disciplínou a osvětou je zvládneme vychovat k tomu, že zbraně a pojídání lidí nepatří k normálnímu životu Evropanů.

Takže Marťané na azyl právo v Evropě, ale hlavně v Brně, mají.

Zkrátka vy na udělení azylu pro Marťany trváte. Vidím, že s vámi je těžká řeč. Každopádně, povězte nám ještě na závěr něco k tomu náměstí Svobody.

Ano, to tedy trvám. Ostatně trval na něm i můj prapradědeček. A o smysluplnosti udělení azylu a tedy nevyhošťování Marťanů a obecně dalších mimozemšťanů je přesvědčen i pan Aštar Onderka. Mluvil jsem s ním o tom a je z toho všeho velmi nadšený a prohlašuje, že se konečně ukazuje, že to všechno tehdy na začátku 21. století v Brně nebylo marné. Náměstí Svobody je konečně využito jako ranvej pro kosmické lodě. Vlastně mi pan Aštar Onderka potvrdil, že jeho prapradědeček, tedy Roman Onderka mohl změnit podobu náměstí Svobody, kterou vymyslel jeho předchůce, pan Richard Svoboda, ale neudělal to, protože věřil na příchod Vesmírných lidí.

Děkuji za rozhovor a doufám, že se někdy ještě na stránkách našeho deníku se čtenáři setkáte, ale bude to za milejších okolností.
To jste řekl vy. Tohle byla hodně milá příležitost se setkat. Každopádně vám děkuji za pozvání a věřím, že o adaptaci Marťanů na Zemi se jednou bude psát jako o nejmírumilovnější invazi...pochopte, ta válka, kterou jste na Marsu vyvolali, zničila mnoha Marťanům životy. Potřebují azyl na Zemi, u pozemšťanů. Mají na něj právo.

---------------------------

Dodatek. Jedná se o parodický sci-fi rozhovor a jakákoliv podobnost s žijícími lidmi je tedy čistě náhodná. Na závěr děkuji městu Brnu za inspiraci v podobě náměstí Svobody a orloje. Ovšem export demokracie nemusí vždy dobře dopadnout. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | karma: 18.74 | přečteno: 493 ×
Poslední články autora