Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České dráhy a Kofola - kombinace, která zřejmě nejde dohromady

Dnešním článkem bych rád upozornil na zajímavou skutečnost týkající se nabídky nápojů ve vlacích Českých drah, respektive v restauračních vozech a minibarech provozovaných společností JLV, a.s.

Když jsem se minulý týden připravoval na cestu do Prahy na setkání právě na centrále společnosti JLV, a.s., procházel jsem si jídelní lístky této společnosti. Některé myšlenky jsem potom představil osobně. Ale při procházení jídelních lístků během následujících dnů jsem zjistil jednu věc. České dráhy a Kofola - to je kombinace, která zřejmě nejde dohromady.

Procházel jsem si postupně několik jídelních lístků a ani v jednom jsem neobjevil v nabídce Kofolu. A to se přitom uvádí na této stránce doslova:

… vybírejte z těch nejkvalitnějších darů naší země.Jen ty nejvybranější tuzemské suroviny v sobě totiž nesou neopakovatelnou stopu štědrosti našeho kraje. Nabízené pokrmy připravujeme z prověřených a nejkvalitnějších zdrojů.

Tuzemské suroviny. Tak proč tedy je v nabídce nápojů Pepsi Cola? Těžko říct. Přitom v úvodu po otevření jídelního lístku se můžeme dočíst následující:

Vážení zákazníci,
Vítáme Vás ve vlaku Českých drah a jsme rádi, že Vám můžeme
zpříjemnit cestu nevšedním gastronomickým zážitkem. V tomto
jídelním lístku najdete nejen osvědčené pochoutky domácí
kuchyně, ale také sezonní menu připravené podle originálních
receptů nejlepších šéfkuchařů z Československého svazu kuchařů.
Věříme, že Vám u nás bude chutnat.

Tak osvědčené pochoutky domácí kuchyně? Nepochybuji o tom, že mezi taková jídla patří svíčková, ale kde je Kofola?

Zaslal jsem tedy obecně mířený dotaz na JLV, a.s. (tedy nikoliv adresovaný pracovníkovi této společnosti, se kterým jsem minulý týden hovořil). Podle očekávání jsem samozřejmě dostal poměrně obecně formulovanou odpověď.

...děkujeme Vám za zájem o naše služby a za Vaši zprávu. K Vašemu dotazu sdělujeme, že v současné době nealkoholický nápoj Kofola nemáme, neboť v naší nabídce máme jiné, z hlediska kvality a oblíbenosti minimálně srovnatelné nealkoholické nápoje světových značek.  Vaši připomínku jsme ale předali na naše marketingové oddělení k dalšímu využití a je možné, že v případě zvýšené poptávky ze strany všech našich zákazníků, včetně těch zahraničních, se tato situace může změnit.Ubezpečujeme Vás, že zpětná vazba od našich zákazníků je pro nás cenným podnětem, který nám umožňuje zlepšovat naše služby a odstraňovat případné nedostatky. Věříme, že i nadále budete naše služby využívat a budete s nimi spokojen. Pokud by tomu tak nebylo, uvítáme, když nás o tom budete informovat, obdobně však přivítáme i informaci o tom, že jste s nimi spokojen byl.

Těžko říct, proč je Kofola přirovnávána k Pepsi Cole, Lipton green ice tea, džusu Rauch a jakémusi jablečnému nápoji. Vzhledem k rychlosti odpovědi na můj e-mail si dovedu představit, že e-mail se v tomto znění posílá pravidelně.

Jak je to jinde?

Podívejme se nyní na to, jaká je situace v případě konkurence Českých drah a dále na Slovensku a v Rakousku.

Regiojet nabízí půl litru Kofoly za 15 Kč. Leo Express nabízí Kofolu zdarma majitelům s:)mile Card ke každé jízdence, respektive plechovku v objemu 0,25 L za 15 Kč. Vidíme tedy, že konkurenti mají k českému nápoji z Krnova mnohem lepší vztah. A jak je to na Slovensku a v Rakousku? Mají tam určitý patriotismus k domácímu nápoji na rozdíl od Českých drah?

V jídelním a nápojovém lístku pro vlaky InterCity na straně 6 sice rovněž figuruje Pepsi Cola, rozsah nabídky nápojů je i tak větší ve srovnání s JLV, a.s. A pochvalu si společnost Wagon Slovakia Košice, a.s. zaslouží za nabídku slovenské Viney. Úvodní text pro návštěvníka sice chybí, ale hodnotím zde pozitivně patriotismus a nabídku oblíbeného slovenského nápoje.

A rakouská společnost Henry am Zug? Je sice dražší a místo Pepsi je tu Coca-Cola, pochvalu si však tato společnost zaslouží za nabídku limonády Almdudler. A ve Švýcarsku si můžete ve vlaku pochutnat na švýcarském nápoji Rivella.

Zatímco návštěvník slovenského či rakouského jídelního vozu si tedy může pochutnat na typickém nápoji z dané země (Vinea, Almdudler), v případě nástupu do českého jídelního vozu na Kofolu zapomeňte. Milé JLV, a.s., zamyslete se nad tím a začněte nabízet cestujícím typický český nápoj. Já osobně tento nápoj obvykle vezmu při cestě do zahraničí pro mé kamarády esperantisty a zatím jsem na tuto pozornost měl vždy pozitivní ohlas. Jsme v České republice a ne v USA. -mir-

Aktualizace dne 31.7.2015 - byl jsem upozorněn v diskusi na ne úplně vhodný název a rovněž na informaci, že Kofola je v některých vlacích k dostání. Proto jsem napsal dodatečný článek.

Autor: Miroslav Hruška | čtvrtek 30.7.2015 7:30 | karma článku: 20,42 | přečteno: 1299x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 810x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 459x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1971x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.