Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Turistický web GOtoBRNO - bída a ostuda

Když jsem si asi tak dva týdny prohlížel ze zvědavosti opět stránky GOtoBRNO.cz, všiml jsem si, že na jedné stránce je chyba. Kéž by to však byla jen tato chyba. Je léto 2015 a stránka nabízí doslova hitparádu chyb. Posuďte sami.

Moravský kras a Tišnovsko

Ze zvědavosti jsem si kliknul na menu "Kam mimo Brno" a kliknul v rámci něho na odkaz "Moravský kras a Tišnovsko".

Jaké však bylo mé zklamání, když jsem se dostal na stránku popisující jen Moravský kras - tedy http://www.gotobrno.cz/moravsky-kras. V rámci ní není ani slovo o Tišnovsku.

Na druhou stranu, je třeba se v tuto chvíli zastat tvůrců stránek, ale současně je zkritizovat. Jak je patrné z obrázku, vpravo je odkaz na web. Bohužel si sice nemohu vybavit, jaká zde byla adresa před mým upozorněním, ale už vím, že stránka www.moravskykras.net není oficiální stránkou (byť mající více jazyků) a správně je adresa www.cavemk.cz. Podivné však je, že e-mail je info@caves.cz, tedy na Správu jeskyní ČR, rozhodně ne na správu Moravského krasu. Ten, kdo by psal na e-mail info@caves.cz by se tedy ihned asi nedočkal správné odpovědi.

Každopádně jsem využil formuláře na zaslání chyby a nahlásil chybu na stránce, ovšem možná jsem navrhl špatnou adresu. Světe div se, ačkoliv jsem upozorňoval i na problém se slovem "Tišnovsko" v odkazu v menu, tohle se nezměnilo, ale webová stránka ano.

Navíc žádná zpětná vazba typu "děkujeme za váš příspěvek a komentář". Škoda...

Každopádně na stránce o Moravském krasu jsem si všiml zajímavého podmenu.

Všimněte si hlavně nabídky "Výlety a procházky". Tento odkaz Vás zavede na stránku http://www.gotobrno.cz/vylety-a-prochazky/og54 s přehledem tipů na výlet (jinak ovšem nevím, jak se k tomuto přehledu dostat). Ani tato stránka není moc vyvedená. Vypíchnu jen ty výlety, u kterých vidím okamžitě chyby.

Na druhé stránce tipů na výlety už se sešlo chyb více.

Navíc po kliknutí na odkaz se dostanu na stránku www.gotobrno.cz/palava-a-lednicko-valticky-areal. Opět je poznat, že stránka byla dělána hodně narychlo, protože odkaz na stránku s anglickou mutací nemá co v české verzi webu pohledávat.

O pár řádků níže chybí fotografie k místům. Škoda.

A tip na výlet do Punkevních jeskyní také nemá fotku. Třetí stránka tipů na výlety také pobavila.

A zase se nám plete angličtina někam, kde rozhodně být nemá. Jo, kdyby se sem připletlo esperanto, to by mi vůbec nevadilo :-) I když by to samozřejmě byl nesmysl.

Perličkou je navíc to, že "anglický" odkaz je samozřejmě i na stránce www.gotobrno.cz/znojemsko-a-podyji. Tvůrcům webu však zřejmě nevadí to, že stránka http://www.znojmocity.cz/EN/poznejteznojmo.asp neexistuje a že by měly odkazovat na tuto stránku www.znojemskabeseda.cz/en. Tato stránka však byla zprovozněna v anglické mutaci teprve nedávno, takže zde lze chybu tvůrcům a správcům webu GOtoBrno.cz odpustit, zde je třeba pochválit tvůrce ze Znojma, už mají stránky v angličtině a němčině. Navíc nepřekládané Google Překladačem, což je nešvar některých stránek měst. Kvalita překladů je mizerná a navíc nevytváří potřebná klíčová slova pro vyhledávače.

Nicméně tento přehled tipů na výlety a procházky se mi nepodařilo najít v hlavním menu nahoře. Zvláštní.

"Veselejší" už je to v případě anglické, německé a ruské verze stránek s odkazy na výlety. Zde je patrné, že stránky jsou ve vývoji... Anglická verze stránek s tipy na výlety je "úžasná".

Ani německá verze na tom není o moc lépe. Bez komentáře.

Na druhou stranu, je třeba vznést i pochvalu za to, že v menu německá mutace stránky nemluví o Tišnovsku.

A ruská verze - také bída.

Olympia je v Brně?

Je sice pravda, že Olympia je oblíbené obchodní centrum mnoha lidí (mezi které se však neřadím :-)), ale rozhodně se nenachází v Brně.

Pominu-li, že dostat se na stránku www.gotobrno.cz/obchodni-centra/og51 z hlavního menu je také oříšek (netuším, jak na to), tak stránka o Olympia parku www.gotobrno.cz/olympia-park uvádí adresu, ve které se objevuje Brno. Oj...

Kupodivu v případě stránky www.gotobrno.cz/obchodni-centrum-olympia-brno je adresa v pořádku.

Cestujeme do Brna a kupujeme jízdenky na MHD

Další díl kritiky na web GOtoBRNO.cz je věnován cestě do Brna a městské hromadné dopravě. O kvalitě stránek DPMB, a.s., respektive jeho službách pravděpodobně napíšu během léta / podzimu samostatný článek, nyní se budu věnovat jen prezentaci toho, jak si mají lidé kupovat jízdenky.

Nejprve jen drobnost - tvůrci zapomněli při psaní stránky www.gotobrno.cz/jak-se-dopravit-do-brna/t1145, že vlaky SuperCity už nějaký ten pátek do Brna nejezdí, ale od prosince 2014 do Brna jezdí vlaky Railjet (RJ).

Ale to je maličkost. Horší je to se stránkou www.gotobrno.cz/jizdne-v-mhd/t1098. Na této stránce se dozvíte, že:

Abyste mohli využít MHD, musíte si vždy před jízdou opatřit jízdenku, kterou lze zakoupit několika způsoby:

Juj, to je mi novina, že budu potřebovat jízdenku. Ale mezi námi, říkejte to jistým spoluobčanům...

Stránka je vcelku v pohodě, horší je její mutace v angličtině. Zde už se nic nedozvíte o ceně jízdenek v rámci Brna. Německá mutace je na tom o něco lépe, ta již přehled cen má. Ruská verze stránky neexistuje. Hmm...

Když potřebujete na záchod

Důležité je se také dozvědět, kde v Brně můžete vykonat potřebu. Na tom není nic špatného, ale bylo by na této stránce dobré uvádět správné informace. Záchody na hlavním nádraží v podchodu jsou sice možná non-stop, ale nejsou zdarma.

Přepínání jazyků

Ne zcela ideálním způsobem je řešeno přepínání jazyků vpravo nahoře. Stránka je psaná tak, že každá česká stránka by měla mít ekvivalent v anglické, německé a ruské verzi. Zůstaneme-li u stránky o veřejných toaletách a kliknete v menu nahoře na "RU", dostanete se sice na ruskou verzi webu, ale ne na ruský text o veřejných toaletách. Zajímavé přitom je, že odkaz na text o veřejných toaletách je i v menu. Vede však na stránku www.gotobrno.cz/ru/restrooms/t1099.

Kalendář akcí

Nedotažený je i kalendář akcí, který funguje jen v češtině a angličtině. Odkaz v menu Veranstaltungen na vás přivede na anglickou stránku.

A stejně tomu je tak i v případě ruského odkazu ???????????.

A hlavně se v Brně neztraťte...

O tom, co dělat ve chvíli, kdy se v Brně ztratíte a nikdo vám nebude rozumět, se psalo již v tomto článku. V době psaní článku zřejmě skutečně byl v menu odkaz na to, co dělat, když se ztratíte. Tento odkaz naštěstí už z menu "Co dělat když" zmizel.

Ovšem v angličtině a němčině stále tento odkaz je.

Co na tom, že v němčině je chyba, když se tam plete anglický odkaz a stránka poskytující rady v takové situaci v němčině samozřejmě není. V angličtině se však dozvíte následující

If you get lost in Brno, don't worry – it's hard to get lost here and you are never lost for long. Locals are always there to help you! However, to make your orientation easier, we recommend the following numbers:
Czech Republic Police - 158
City Police - 156
Brno Information Centre: + 420 542 427 150, + 420 542 427 151
If you have a smart phone or access to the internet, please go to www.gotobrno.cz where you will find online and offline versions of maps.

No, ochota lidí v Brně turistům pomoci není vždy realitou. A text o tom, že na stránce www.gotobrno.cz najdete mapy, je opravdu zábavný. Vždyť na webu GOtoBRNO.cz přeci jsem, tak proč rovnou tvůrce webu neumístil do této sekce odkaz na mapy, abych je nemusel hledat. Text spíš působí tak, že byl odněkud zkopírován, protože mít takový text, ve kterém se pojednává o tomto webu, no...

Navíc by nebylo od věci přidat v tomto případě nějaké užitečné fráze pro turisty ve chvíli, kdy jim nikdo nebude rozumět.

A tímto končím hitparádu chyb na stránce GOtoBRNO.cz. Je pro mne stěží uvěřitelné, že je červenec 2015, turistická sezóna, Velká cena téměř za rohem, ale webové stránky i po jmenování nové ředitelky jsou zatím v ostudném stavu. Sami klidně napište, která z chyb vás nejvíce zaujala :)

Někde to vázne

Náprava by měla přijít dle mého názoru brzy. A to i proto, že se psalo v článku Brněnského deníku z března 2015 následující:

O tom, co se v centru změní jako první, má budoucí ředitelka jasno. „Portál gotobrno.cz musí začít fungovat spolehlivě. Magistrát má jasnou představu, jak. Brzy posoudí fungování portálu důkladný audit," ujistila Tichá Janulíková. Dodala, že z webu zmizí nedokončené rubriky a špatné překlady. Co nejdřív chce také napravit hodně pošramocené vztahy centra s médii.

A to byl, prosím, pěkně, březen. Audit se zřejmě nekonal, nebo se konal, ale nic se nezměnilo. Výborně, Brno, výborně! Možná kdyby pan Hollan přestal prosazovat ty své klavíry v ulicích Brna a pan Vokřál nevymýšlel, co udělat s uprchlíky, zjistili by oba, že je třeba spravit stránky GOtoBRNO.cz a to hodně rychle.

Omluvný text o veřejném testovacím provozu je pro mne spíše nepochopitelný.

Co znamená beta verze a veřejný testovací provoz? Portál nyní funguje v ročním režimu tzv. otevřené beta verze, tedy veřejné testovací verze. Z velké části je již funkční, nicméně nyní probíhá období, v němž sbíráme připomínky, podněty, nápady i stížnosti jeho uživatelů. Cílem puštění beta verze je, aby po zapracování zkušeností ze dvanácti měsíců provozu portál fungoval jako hotový produkt. Proto je zpětná vazba pro nás tak důležitá a my vám předem děkujeme za každou připomínku či námět.  Realizace projektu byla od samého počátku postavena na veřejné testovací verzi. Veřejná testovací beta verze je cíleným nástrojem, jak interagovat s veřejností a společně tak vytvořit bezvadný produkt. Portál byl oficiálně spuštěn v „roční veřejné testovací verzi“ k datu 31. 3. 2014, během které postupně dochází k nasazování osmi jazykových mutací, úpravám a doplněním plynoucích z věcných podnětů a rostoucích zkušeností s provozem tak rozsáhlého veřejného portálu, který nemá prozatím v České republice obdoby.

Tak já tedy nevím, určitě už je rok poté, co byla spuštěna veřejná testovací verze, takže kde to vázne? Samozřejmě, mohlo se to zpomalit díky výměně ředitelky TICu, ale i tak. Pane primátore Vokřále, v mottu Vaší strany je, že makáte. Tak makejte!

Pánové Vokřál a Hollan by taky mohli navázat na předchozího primátora Romana Onderku, který na svém webu sliboval následující:

Nechtěl bych v této věci předbíhat, ale doufám, že nyní se už opravdu blýská na lepší časy. Již od roku 2013 probíhají jednání kolem vybudování nového provozu Informačního centra před budovou Hlavního vlakového nádraží. Jedná se konkrétně o objekt nad eskalátory, kde je provozována nepříliš vzhledná trafika. Prostřednictvím Odboru dopravy Magistrátu města Brna se řeší výpověď stávajícímu nájemci se záměrem vybudovat zde nové, reprezentativní Informační centrum a upřímně, takové řešení by se mně hodně líbilo.

Ale zdá se, že zatím se nic nezměnilo, jen se opravily chodníky před nádražím. Ale jisté existence stále člověka při příjezdu do Brna vlakem "vítají" rovnou na schodech nebo u zastávek tramvají. Až se mi chce říct "Do not Go to Brno." Přeji Vám pěknou neděli. -mir-

Dodatek: Nakonec jsem objevil na webu GOtoBRNO ještě další chyby. Článek o nich si můžete přečíst zde.

Autor: Miroslav Hruška | neděle 19.7.2015 7:30 | karma článku: 12,42 | přečteno: 985x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 427x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 810x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 459x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Návrh pro alternativní trasování linek MHD v Líšni

Po dlouhé době dojde v Brně k prodloužení trolejbusové tratě v Líšni. Tím však zákonitě dojde ke změnám tras linek v Líšni a ke změně konceptu cestování. V následujícím článku představuji alternativní řešení dopravy.

8.11.2019 v 21:07 | Karma: 9,03 | Přečteno: 606x | Diskuse| Brno

Miroslav Hruška

Brněnské hlavní nádraží získalo nový vchod

Poněkud v tichosti byl po odkladech tento týden otevřen nový vchod na hlavní nádraží. Svůj účel zatím během rekonstrukce nádraží moc plnit nebude, ale po znovuotevření haly jej jistě mnoho cestujících využije pro zkrácení cesty.

31.10.2019 v 20:36 | Karma: 14,73 | Přečteno: 870x | Diskuse| Brno

Miroslav Hruška

Jak jsme zastropovali státní slevy v dopravě aneb satiricky o slevách

Tak jsme se včera dozvěděli, že někteří dopravci prý zneužívají státních slev v dopravě. Slovy Andreje Babiše, takovému zneužití je samozřejmě nutné zabránit přímo a hned, zvlášť když se to dozví příznačně cestou ve vlaku do Brna.

30.10.2019 v 10:45 | Karma: 13,94 | Přečteno: 752x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Odkaz Rychlých šípů do dnešní doby

Letos je to 80 let od vydání prvního komiksu o Rychlých šípech a 20 let od úmrtí Jaroslava Foglara. Ústřední myšlenka boje dobra se zlem a cesty k ušlechtilosti zůstává aktuální i v dnešní době. Čemu se však můžeme už jen pousmát?

28.10.2019 v 19:15 | Karma: 19,63 | Přečteno: 839x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Do Polska vlakem o něco snadněji a flexibilněji

V letošním roce jsem publikoval dva články z prostředí polské železnice. Situace se ale průběžně mění a tak nás český i polský dopravce občas příjemně potěší prohloubením tarifní spolupráce - o tom už dále v textu ...

28.7.2019 v 14:45 | Karma: 11,12 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Věrnostní program Českých drah = prozákaznická (ne)koncepce?

Na konci dubna jsem psal na mém blogu o méně známých novinkách v tarifu Českých drah. Dnešním článkem poukázat na (ne)koncepčnost věrnostního programu Českých drah. Aktuální změny totiž přináší nechtěné (nedomyšlené) komplikace.

31.5.2019 v 13:20 | Karma: 11,85 | Přečteno: 1755x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Některé méně známé novinky v tarifu Českých drah (díl druhý)

Ve druhém díle článku bych Vás rád provedl světem novinek v tarifu Českých drah v nedávném období. Některé jsou k lepšímu a některé k horšímu. S čím novým tedy můžete při cestování s národním dopravcem počítat?

24.4.2019 v 14:45 | Karma: 17,75 | Přečteno: 1561x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Některé méně známé novinky v tarifu Českých drah (díl první)

V následujících dvou článcích bych Vás rád provedl světem novinek v tarifu Českých drah v nedávném období. Některé jsou k lepšímu a některé k horšímu. S čím novým tedy můžete při cestování s národním dopravcem počítat?

24.4.2019 v 11:25 | Karma: 14,12 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem až k moři - i letos přímo z ČR a rychleji

Na začátku týdne jsem publikoval praktického průvodce pro milovníky nočního cestování pro cesty nočními vlaky v Polsku. V něm byl zmíněn i sezónní noční vlak Wydmy, který loni spojoval ČR s polským mořem. Bude spojovat i letos...

27.1.2019 v 11:39 | Karma: 25,32 | Přečteno: 5740x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočními vlaky v Polsku - praktický průvodce pro milovníky nočního cestování

V našich českých luzích a hájích je cesta nočním vlakem s cílem vyspat se vzhledem k velikosti země nemyslitelná. V Polsku Vás noční vlaky přepraví od jihu až na sever či z východu na západ. Odkud a kam? Čtěte dále mého průvodce.

21.1.2019 v 14:17 | Karma: 26,71 | Přečteno: 5381x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Dopady zlevnění veřejné dopravy na příkladu Brna a okolí

Dnešním článkem navazuji na svůj článek kritizující zavedení slevy 75 % na jízdném. Dnes představím, co přineslo v praxi zavedení slevy pro studenty a seniory především v okolí Brna. Následovat bude malý rozbor dopadů mimo Brno.

21.12.2018 v 20:17 | Karma: 32,21 | Přečteno: 6835x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Výměna místenek u Českých drah - na co si dát pozor aneb co možná nevíte

Už je to skoro rok, co je možné koupit vnitrostátní jízdenku Českých drah a stornovat ji snadněji než dříve. Vrátit se dají jízdenky koupené jak přes e-shop ČD, tak i na pokladně. Je tu však jeden zádrhel, o kterém asi nevíte.

13.8.2018 v 8:30 | Karma: 13,57 | Přečteno: 3436x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

V Brně bude jezdit více klimatizovaných autobusů

Současné horké dny znamenají snížený komfort ve vozidlech MHD obecně. V dálkových autobusech je klimatizace běžná, vozidla MHD ve většině českých měst ji zatím spíše nemají. V Brně však klimatizovaných vozidel bude brzy více.

6.8.2018 v 8:55 | Karma: 8,95 | Přečteno: 390x | Diskuse| Brno

Miroslav Hruška

Makáme ... 75 % sleva na jízdném ... ale za jakou cenu?

Už je to nějaký ten týden, co se na nás z billboardů usmívá premiér Andrej Babiš a snaží se nás s roztaženýma rukama, jež rozhazují, přesvědčit kampaní, že jeho vláda maká. A důkazem je i sleva 75 % na jízdné. Má to ale pár vad.

28.6.2018 v 9:41 | Karma: 20,81 | Přečteno: 3163x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Prezident Zeman jmenoval podruhé Babiše premiérem a "nezklamal" ...

Tak byl Milošem Zemanem dnes podruhé v politickém životě jmenován premiérem této země Andrej Babiš. Nebyl by to ale Miloš Zeman, kdyby si opět nekopnul do médií a trochu si nerozporoval ... ostatně ...

6.6.2018 v 18:46 | Karma: 39,08 | Přečteno: 3040x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1971x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.