(Ne)buďte včerejší aneb aktuálnost zpravodajství

25. 05. 2015 7:34:00
Už týden mi každý den přijde do schránky vydání novin MF DNES. Nevím sice, kdo za tím stojí, noviny jsme si neobjednal a zřejmě je dostává zdarma celý panelák. Ale přemýšlím o aktuálnosti zpravodajství a některých článků...

Že se v MF DNES objevují články, které se objeví i na iDNES.cz, jsem si zvykl. To není nic nového a je to i celkem dobře. Ovšem tím, že nám noviny začaly přicházet každý den, jsem si všiml zajímavých věcí.

Nejprve to byl článek o postupu Islámského státu. Ten se objevil v MF DNES v pátek 22.5., jeho autorem je Milan Vodička. Název "Islámský stát se valí. Ale proč?" Ovšem na iDNES.cz se objevil až 23.5. večer. Stejný autor a text sice méně obsáhlý, jen doplněný o odkazy na jiné články, mapu, fotogalerii a video. A název trochu jiný: "Islámský stát už měl být na kolenou. Jak to, že opět vítězí?"

Ovšem hlavní text je prakticky stejný jako ten na straně A10. Není to sice text, který by nás informoval o tom, co se právě děje, je to spíše analýza situace, přesto je zvláštní, že se tento text objevuje s téměř dvoudenním zpožděním (noviny mají uzávěrku někdy během čtvrtečního večera).

Další perličkou je rozhovor Lukáše Valáška s Karlem Tlusťákem, který založil a vede brněnskou firmu Business Factory, která má partnerství s Facebookem. Ten se objevil v pondělí 18.5. v tištěné MF DNES, s nzávem "Zavolal Facebook. A všecho se změnilo."

Ovšem rozhovor v elektronické podobě, beze změn, jen s jiným názvem "Dřív sbíral jahody a honil tetřevy. Teď mladý Brňan pracuje pro Facebook" se objevil až 24.5. v 14:20. Opět, v tomto případě to ničemu nevadí, rozhovor je zajímavý i po šesti dnech, ale také to o něčem vypovídá.

Mimochodem, ve stejný den, tedy 18.5. byl také rozhovor s Michalem Šindelářem, který propaguje ježdění na kole po Brně. V něm se sice psalo, že ve středu vyjede cyklojízda k oslavě Týdne města. Elektronická verze rozhovoru, samozřejmě s úvodní větou v minulém čase, se objevila teprve 24.5. v 7:00.

Budiž, v těchto případech to snad ani nevadí. Překvapila mne však jiná věc. V sobotu mi také přišly noviny a první zpráva z přílohy pro Brno byla "Jižní Morava roztančená. A směšná". V této zprávě se člověk dozví o nepovedeném klipu, který propaguje Jižní Moravu v ostatních krajích. A na závěr článku se píše, že klip najdu na brno.IDNES.cz.

Tak jsem hledal už v sobotu, ale ne, takové video jsem na iDNES.cz neobjevil. Objevil jsem jen samotné video díky strýčku Googlovi.

Když pominu to, že klip na závěr říká "Jižní Morava, místo, kde budete šťastní", ovšem ve skutečnosti je napsáno ve videu "Jihomoravský kraj, místo, kde budete šťastní" a že se mi video také moc nelíbí (propagace kraje ve formě videa, kde všichni tančí, mi nepřijde úžasná), překvapilo mne, že článek na iDNES.cz o tomto novém videu jsem objevil až v neděli odpoledne. Článek byl zveřejněn teprve 24.5. v 13:07.

Opět, nejde sice o příliš významný a aktuální článek, ovšem jestliže v tištěné MF DNES se píše, že klip najdu na brno.IDNES.cz, tak bych očekával, že jej také tam skutečně objevím. Ale ono ne, video a článek ve stejném znění, jen s mírně pozměněným názvem "V novém videu o jižní Moravě všichni tančí. Je trapné, tvrdí odborníci" se objevuje až v neděli.

Tak si říkám, jsem včerejší? Nebo naopak toho chci moc po MF DNES a iDNES.cz? -mir-

Autor: Miroslav Hruška | pondělí 25.5.2015 7:34 | karma článku: 14.47 | přečteno: 674x

Další články blogera

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma článku: 8.06 | Přečteno: 423 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 13.47 | Přečteno: 375 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3847 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 326 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1966

Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...