Kam zmizely "Sedmikrásky nad Brnem"?

21. 04. 2015 17:18:00
Dne 14. dubna 2015 zmizely z Brna, respektive z hlavního brněnského nádraží "Sedmikrásky nad Brnem". Že nevíte, o jaké sedmikrásky jde? Přeci o krásnou znělku, kterou jsou cestující vítáni při příjezdu do Brna. Jenže té je od 14. dubna konec. Ale pěkně popořádku.

Kdo v minulosti cestoval z brněnského hlavního nádraží, tak si určitě vzpomíná na hluk způsobený otáčením odjezdové tabule. Postupem času ale tento panel vykazoval chyby. Například už v listopadu 2010 byl problém - vypadalo to, že se jede na Metovice, tedy nikoliv na Letovice.

Jak je vidět z fotky, je patrné, že už v roce 2010 byly pod těmito panely instalovány nové "televize", tehdy ještě za účelem zpravodajských, respektive reklamních sdělení.

Postupem času ale odešla pravá část panelu a tak si mohli cestující zvykat na sledování odjezdů právě z těchto nových "televizí".

Nakonec dle tohoto tweetu z prvního listopadu 2014 přestala fungovat i levá část panelu a hala utichla. Samozřejmě ne zcela, hlášení zůstalo, ale cestující již neslyšel, jak se panely pravidelně otáčejí.

Ovšem letos na jaře byly sundány i panely na jednotlivých nástupištích, které rovněž byly otočné. A v podchodě se navíc objevily nové LCD panely s přehledem odjezdů. A současně nad "televizemi" byl umístěn nový velký panel s přehledem odjezdů.

Přestal také fungovat panel s příjezdy nedaleko druhého vchodu na nádraží a rovněž v druhém podchodu přestal fungovat panel s odjezdy.

V tomto směru lze hodnotit změnu pozitivně - na průjezdných nástupištích jsou nově tři panely, oproti původním dvěma panelům. To v praxi znamená, že se zlepšil informační systém, prostřednictvím kterého jsou cestující informování. Navíc na čtvrtém nástupišti u šesté koleje byl přidán jeden panel navíc při místě, kdy cestující vychází z podchodu vedoucího od hlavní haly...

Je to dobře vidět z těchto fotografií.


Starý a nový panel

Nové panely v podchodu (dne 18.4. ještě nefunkční).

Nové panely na nástupišti 2, novinkou je třetí panel v zadní části nástupiště

Již nefungující, ale i dnes (21.4.) stále visící panel s příjezdy vlaků - pravděpodobně bude také nahrazen novým

Celkový pohled - hala s novým panelem

Navíc se minulý týden umisťovaly i nové panely do podchodů, které vedou k nástupištím.

A dnes (21. 4. 2015) jsem viděl, jak nějací pracovníci chystali umístění nového panelu s odjezdy u kusých kolejí (kde již nové panely jsou také).

Na druhou stranu, s nástupem nových panelů zmizely "Sedmikrásky nad Brnem"...Ptáte se proč? Inu, od 14. dubna 2015 slyší cestující hlas Danuše Hostinské-Klichové (pro jejíž hlas je přezdívka "Andula") a ne hlas Václava Knopa.

V souvislosti s vybudováním nových informačních panelů byl totiž na hlavním brněnském hlavním nádraží zaveden systém INISS (Integrovaný informační systém stanice), který dodává brněnská společnost CHAPS. A právě tento systém využívá při hlášení hlas Danuše Hostinské-Klichové a pro cizojazyčná hlášení hlasy Roberta Schleina a Philipa Bělohlávka.

Systém HIS (Hlasový informační systém) společnosti Mikrovox, který používá hlas Václava Knopa pro české hlášení a Věry Pockley pro anglické hlášení, byl na brněnském hlavním nádraží zrušen.

A ač se to nechce věřit, v tuto chvíli, alespoň dle mého pozorování ve dnech 18. a 19. dubna, "Sedmikrásky nad Brnem" zmizely. Stejně tak dnes, 21. dubna jsem tuto legendární znělku nezaslechl. Tuto znělku bylo možné slyšet zejména při příjezdu vlaku, tedy typicky zazněla tato znělka (můžete si ji stáhnout a poslechnout z tohoto odkazu) a potom hláška "Stanice Brno hlavní nádraží, osobní vlak / rychlík, vlak EuroCity přijel k nástupišti č. ...). Ovšem se změnou systému se zřejmě na tuto znělku zapomnělo. A tak můžeme nově slyšet jen tuto znělku a mezi hlášeními krátké cinknutí. Což je zvláštní, zvlášť když uvážíme, že v Praze mohou cestující slyšet podle mne povedenou znělku "Vyšehrad"...

Každopádně minimálně ve stanicích Královo Pole, Lesná a Řečkovice zatím mohou cestující pana Knopa slyšet...-mir-

Autor: Miroslav Hruška | úterý 21.4.2015 17:18 | karma článku: 18.34 | přečteno: 1206x

Další články blogera

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma článku: 8.06 | Přečteno: 423 | Diskuse

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 326 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1966

Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...