Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České dráhy a změna týkající se skupinové slevy

Tímto článkem bych rád upozornil na změnu týkající se loni v listopadu ohlášeného zrušení výhodné skupinové slevy. Až doposud platilo, že bylo jedno, jestli jede na jednu jízdenku pět nebo deset či dokonce dvacet lidí. Čím více lidí, tím lépe, tím více mohli lidé ušetřit. Časy se však mění.

V tiskové zprávě vydané loni v listopadu ke změnám v tarifu se jasně psalo následující:

ode dne vyhlášení se sleva pro skupinu přizná při okamžitém odbavení pouze maximálně pro 5 spolucestujících; skupiny 6 a více spolucestujících se musí nově pro přiznání slevy předhlásit prostřednictvím objednávkového formuláře (v tom případě obdrží bonus v podobě místenky zdarma), toto opatření umožní lépe a pružněji reagovat v oblasti posilování vlakových spojů;

Podobně se psalo ve zprávě na portálu ŽelPage:

Určité komplikace čekají také menší i větší skupiny, které pro své cestování chtějí použít vlaky ČD. Nově se totiž budou muset skupiny nad 5 osob 3 dny předem nahlásit dopravci, pokud budou chtít využít skupinovou slevu. I zde dopravce argumentuje potřebou získání dat a zejména možností operativně reagovat na pohyby a přepravy většího množství cestujících. Tato podmínka nebude podle sdělení Českých drah platit již od začátku platnosti nového jízdního řádu, ale ode dne vyhlášení, který dopravce včas oznámí.

Jaká je však realita? Vyhlásil dopravce tuto změnu ve formě aktuality na stránkách Českých drah, respektive ve formě tiskové zprávy?

Jak asi tušíte, nikoliv.

Na této stránce je pouze zmínka o cestování vlakem na Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015 či o omezení ve stanici Úvaly. A ještě navíc odkaz na video Velikonočního vlaku z Prahy do Německa (ovšem vůbec nechápu, proč se tím vlakem České dráhy chlubí, když jsem předtím nezahlédl na stránkách Českých drah upoutávku, respektive pozvánku na svezení).

Ale zpět ke zrušení jednoduché skupinové slevy i pro více než 6 lidí.

Na stránce s tiskovými zprávami také ani slovo o této změně. Mezi novinkami na eShopu tuto novinku také nehledejte.

Paradoxně eShop zatím ani o této změně neví! Ptáte se proč? Inu, je to jednoduché: na této stránce se jasně píše:

Skupina 6 a více osob

Při cestování skupin 6 a více osob je nutné cestu objednat nejpozději 3 dny před jízdou prostřednictvím objednávkového formuláře, u pokladní přepážky ČD nebo telefonicky na Kontaktním centru ČD na čísle 840 112 113. U každé objednávky následně ČD prověří možnosti vaší přepravy a v případě schválení objednávky obdržíte transakční kód, který použijete při nákupu jízdenek. Jízdenky je nutno zakoupit u pokladní přepážky nejpozději 48 hodin před odjezdem vlaku, jinak objednávka propadne. Možnost zakoupení jízdenek prostřednictvím eShopu ČD bude zprovozněna později.

Čili, to v praxi znamená, že v tuto chvíli si můžete koupit skupinovou jízdenku přes eShop ČD klidně pro osm či třeba i 16 osob. Například jsem si zkusil objednat jízdenku pro 10 osob na zítřek z Brna do České Třebové včetně rezervací (místenek), eShop mne pustil přímo až k platebnímu portálu. A když jsem se ptal včera na pokladně Českých drah, pokladní mi také řekla, že není problém na zítřek koupit skupinovou jízdenku pro 10 lidí.

Je v tom tedy chaos? Ne tak docela. Pravda, jste sice dle stránky odkázáni na objednávkový formulář, ovšem tato aplikace je zatím ve zkušebním provozu. Takže mezidobí? Možná i proto České dráhy tuto změnu zatím příliš nevytrubují.

A ano, je to přesně tak - takto mi to včera řekla i paní v ČD centru - v tuto chvíli je takové mezidobí - eShop skutečně umožňuje koupit skupinovou jízdenku pro více než 6 lidí, stejně tak na pokladně, ale jestli chci, tak už mohu udělat objednávku. Otázkou je, kdy toto mezidobí skončí a jestli České dráhy tuto novinku oznámí více než doposud. Zatím totiž mohu říct, že České dráhy o této změně spíše mlčí.

Jediná změna je jen na této stránce o skupinové slevě. A také v dokumentu "Tarif Českých drah pro vnitrostátní přepravu cestujících a zavazadel (TR10) - platí od 1. 3. 2015". A samozřejmě na již zmíněné stránce http://www.cd.cz/skupiny/, která je novou stránkou. -mir.

Autor: Miroslav Hruška | sobota 11.4.2015 10:12 | karma článku: 14,04 | přečteno: 855x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 810x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 459x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1971x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.